Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Posibilitățile nelimitate ale Inteligenței Artificiale între beneficii și temeri

Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie din Senatul României a desfășurat marți, 26 septembrie a.c., sub conducerea preşedintei Silvia-Monica Dinică, o dezbatere privind inteligența artificială din România, la care a participat ca invitat, prof. dr. Horia F. Pop, Director al Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică - Universitatea Babeș Bolyai.
În debutul discuției, preşedinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, Silvia-Monica Dinică, a evidențiat dorinţa membrilor comisiei de a cunoaşte mai bine zona de tehnologie, inovare, inteligență artificială, și implicit activitatea Institutului, menționând faptul că „sunt multe aspecte pe care ar trebui să le cunoască parlamentarii fiindcă, în curând, vom ajunge să legiferăm; este de dorit să legiferăm în cunoștință de cauză”. Senatoarea a reiterat disponibilitatea membrilor comisiei de a elabora un cadru legal „în cazul în care este nevoie de clarificări legislative”, insistând asupra unui aspect pe care îl apreciem ca fundamental pentru anii care vor urma, și anume: „popularizarea corectă a conceptelor și a efectelor lor.”
Dezbaterea a constituit un bun prilej pentru ca prof. dr. Horia F. Pop să menționeze faptul că „72% dintre conducătorii de doctorat din domeniul informatică din UBB activează în domeniul Inteligenţei Artificiale şi sunt membrii ai Institutului. 78% dintre tezele de doctorat de informatică de la UBB de după 2016 sunt în domeniul IA, în timp ce 47% din totalul tezelor de informatică de după 1990 de la UBB sunt în IA.”
„Ne-ați oferit o perspectivă foarte interesantă și ne-ați dat un impuls să ne gândim la noi perspective, să găsim răspunsuri la o serie de întrebări pe care poate că nu ni le-am pus până acum atât de direct”, a afirmat senatoarea Silvia-Monica Dinică, în încheierea dezbaterii, prilej cu care a reiterat sprijinul și deschiderea membrilor Comisiei pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie pentru orice tip de solicitări care sunt de competenţa comisiei.



Go to top