Senatul României, prin Comisia pentru cultură și media, în parteneriat cu Agenția Națională de Presă – AGERPRES și Agenția Informațională de Stat a Republicii Moldova – MOLDPRES, a găzduit în data de 6 mai a.c., în spațiul Galeriilor Madrigal – Palatul Parlamentului, evenimentul intitulat „De la Podul de Flori la Muzeul Presei – Pagini de Istorie”.
Această manifestare solemnă a constituit o reverență adusă unui moment definitoriu în istoria relațiilor româno-moldovene – Podul de Flori – și a deschis, în același timp, o perspectivă modernă asupra unui demers de amploare națională: înființarea Muzeului Presei.
O intervenție de înaltă semnificație în ordinea cooperării interparlamentare a fost semnarea Declarației Comune de Cooperare între cele două Comisii de cultură ale Senatului României și Parlamentului Republicii Moldova, angajament bilateral privind crearea Arhivei Vizuale Comune România–Republica Moldova — proiect de arhivare, digitalizare și cercetare culturală menit să păstreze și să valorifice patrimoniul vizual comun.
Evenimentul a fost deschis oficial de către senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, liderul Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, care a transmis un mesaj despre necesitatea consolidării cooperării dintre România și Republica Moldova prin intermediul diplomației culturale. În continuare, Președintele Senatului a.i., senatorul Mircea Abrudean a subliniat, „suntem aici să aducem un omagiu unui moment de mare încărcătură simbolică – Podul de Flori peste Prut. În același timp ne aplecăm cu rersponsabilitate asupra unei inițiative care privește viitorul memoriei noatre colective, înființarea Muzeului Presei. Drumul de la Podul de Flori la Muzeul Presei este un drum al recunoașterii identității noastre comune.”
Alături de Președintele Senatului, au susținut alocuțiuni:
- senatorul Marius-Robert Cazanciuc, Vicepreședinte al Senatului, un mare iubitor al fotografiilor de eveniment, și inițiatorul unor albume de colecție, în ultimii 20 de ani, a felicitat și salutat inițiativa înființării Muzeului Presei.
- senatorul Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului României, care a subliniat că „un Muzeu al Presei nu face altceva decât să imortalizeze toate aspectele presei. Nu există un muzeu mai complex”.
- Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, care a evidențiat „că unii dintre colegi se află pentru prima dată în Parlamentul României și că expoziția de fotografie se regăsește în oglindă și pe holul Parlamentului Republicii Moldova”.
- Claudia Nicolae, directorul-general al AGERPRES, care a subliniat că „nu vorbim de niște aminiri, de poduri, ci despre valori, principii și, de ce nu, proiecții ale viitorului”.
Evenimentul a reunit membri ai Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova, ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic, academicieni, jurnaliști, precum și exponenți ai societății civile și ai instituțiilor patrimoniale. Printre invitați s-a numărat și reprezentantul Patriarhiei Române, Arhid. Nicolae Iftimiu, Consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române.
Expoziția fotografică realizată de AGERPRES, evocând simbolistica Podului de Flori, a fost însoțită de două momente muzicale de excepție care au întregit și desăvârșit semnificația evenimentului:
- Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de Protopsaltul Mihail Bucă, a oferit un moment solemn, cu valențe spirituale profunde;
- Capela Corală Academică „Doina” a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova, dirijată de Ilona Stepan, a adus pe scena Senatului o interpretare de înalt rafinament artistic, care a evocat prin armonii coral-simfonice unitatea afectivă și culturală dintre cele două țări.
În anul în care Biserica Ortodoxă Română sărbătorește centenarul ridicării sale la rangul de Patriarhie, iar națiunile europene caută răspunsuri comune în fața provocărilor contemporane, această manifestare a fost o punte între divin și uman, între memorie și viitor, între identitate și solidaritate.