Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea președintei Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu, la Conferința internațională online „Abuzul copiilor și violența – o abordare în contextul pandemiei COVID 19”

Comisia pentru afaceri europene a Senatului României a găzduit, în data de 19 noiembrie a.c., Conferința internațională online „Abuzul copiilor și violența – o abordare în contextul pandemiei COVID 19” împreună cu Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative – secţiunea România.
Conferința s-a desfășurat la finalul Campaniei 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor inițiată la nivel mondial, în anul 2010, de către Fundația Summitul Femeilor Lumii (WWSF) iar în România de către FICE România, începând cu anul 2013. Ca simbolistică, alegerea datei de 19 noiembrie 2020 pentru organizarea acestui eveniment este strîns legată de stabilierea zilei de 19 Noiembrie ca Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului („World Day for Prevention of Child Abuse").  
Evenimentul a reunit peste 200 de participanți online, fiind prezent și domnul Emmanuel Grupper, Preşedintele FICE Internațional alături de Elly Pradervand, președinta „Fundației Summitul Global al Femeilor”, membri ai organizațiilor FICE din Germania, Israel, Elveția, Africa de Sud, precum și specialiști cu o experiență profesională de excepție din România, din sistemul de protecție a copilului (reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Dreptului Copilului și Adopție, ai Direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului din județele Constanța, Neamț, Vaslui) precum și primari, cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, asistenți sociali, psihologi.
În cadrul conferinței, doamna senator Gabriela Crețu a discutat despre faptul că în perioade de criză, mai ales, inegalitățile se aprofundează și a atenționat asupra faptului că în timpul pandemiei, copiii din familiile sărace au avut cel mai mult de suferit.
Astfel, Gabriela Crețu a atras atenția asupra nevoii de a prioritiza cheltuielile ce vizează capitalul uman și asupra importanței combaterii violenței sub toate formele.
„Dacă ne uităm la măsurile de austeritate, care sunt foarte la modă în Uniunea Europeană și în multe alte țări, sunt două lucruri pe care trebuie să le subliniem. În primul rând, un guvern nu poate să „economisească bani” menținând în același timp inegalitatea și excluziunea: mai puțină redistribuție nu înseamnă neapărat mai puține cheltuieli pentru servicii sociale, din cauză că ceea ce nu este cheltuit pe reducerea inegalităților sfârșește prin a fi cheltuit pe rezolvarea problemelor generate de aceasta (creșterea fenomenului criminalității, tratamente pentru dependența de droguri, sănătate și consecințele violenței).
În al doilea rând, trebuie să înțelegem că violența nu poate fi nici percepută ca o problemă individuală sau ca problemă familială; este o boală socială cu care trebuie să ne confruntăm.
Luând în considerare ambele motive, trebuie să acordăm atenție dezvoltării umane și să cheltuim o mai mare parte din venituri pentru acest obiectiv, în special pentru scopuri educaționale. Un efect direct al educației este valorizarea mai mare a resurselor umane pe piața muncii. Vorbim despre o bunăstare individuală îmbunătățită, mobilitate socială verticală sporită, capital social întărit și, dintr-o perspectivă mai generală, un statut social mai bun. Toate aceste beneficii sunt doar o parte din aspectele care sunt puternic corelate cu o educație bună. Cercul vicios poate fi transformat într-un cerc virtuos.”
Informații suplimentare:
Federația Internațională a Comunităților Educative (FICE) este un organism UNESCO, înființat în 1948, pentru a se ocupa de copiii rămași fără părinți în urma celui de-al doilea război mondial. Principala sa activitate continuă să fie legată de copiii instituționalizați. Secțiunea FICE România s-a înființat în anul 1990.
 



Go to top