Gheorghe Ștefanache: Șendreni, 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐫𝐞𝐭̦ 𝐟𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐬̦𝐢 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐬𝐚𝐮 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐥𝐢𝐩𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐧𝐚𝐬̦𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐢”

𝐒̦𝐞𝐧𝐝𝐫𝐞𝐧𝐢 - 𝟐𝟎𝟐𝟓 : 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐫𝐞𝐭̦ 𝐟𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐬̦𝐢 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐬𝐚𝐮 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐥𝐢𝐩𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐧𝐚𝐬̦𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐢.
 
Aflată de mai multă vreme în procedură de infringement – deschisă de Comisia Europeană – pentru modul defectuos în care colectează și reciclează deșeurile, România se străduiește să facă pași în direcția bună.
 În județul Galați, eforturile Consiliului Județean s-au concretizat prin proiectul ambițios, intitulat ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor” (SMID).
Acest adevărat puzzle - cofinanțat de Uniunea Europeana prin POIM - cuprinde toate activitățile de administrare a deșeurilor (proces de separare, colectare, transport, transfer, sortare și reciclare, compostare, tratare mecano-biologică și depozitare într-un sistem unic).
 
Investiția presupune, printre altele, realizarea a două centre pentru stocarea temporară a fluxurilor speciale de deșeuri (deșeuri voluminoase și deșeuri menajere periculoase) în incinta stațiilor de transfer de la Tecuci și Tg. Bujor, o stație de compostare la Tecuci, una de sortare la Valea Mărului, înființarea unui depozit de deșeuri nepericuloase, tot la Valea Mărului, sau închiderea depozitului de deșeuri neconform de la Rateș-Tecuci, lucruri deja finalizate, sau în curs de realizare.
 
Chiar și așa, în contrast total cu strădaniile Consiliului Judetean Galați, unele primării din județ gestionează complet iresponsabil deșeurile comunitare.
 
𝐔𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐫𝐞𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐱𝐞𝐦𝐩𝐥𝐞 𝐢̂𝐥 𝐠𝐚̆𝐬𝐢𝐦 𝐥𝐚 𝐝𝐨𝐢 𝐩𝐚𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐆𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐚 𝐒̦𝐞𝐧𝐝𝐫𝐞𝐧𝐢.
 
Sâmbăta 14 iunie 2025 am filmat și am prezentat pe rețelele sociale declarata "Rampă de deseuri vegetale", gestionată de Serviciul de Salubrizare, aflată la marginea satului Șendreni, acolo unde resturile vegetale sunt lăsate de izbeliște să putrezească, înainte de a fi împinse cu buldoexcavatorul în râpa satului, spre balta dinspre halda de zgură, creând un focar de infecție ca în Evul Mediu.
 
La doar câteva ore după difuzarea ”reportajuluil” filmat, adica in noaptea dinspre 14-15 iunie 2025, întâmplător, sau, mai degrabă nu, "o mână criminală", așa cum rezultă din primele cercetări ale organelor în drept, a dat foc la groapa cu de toate, de la crengi, gazon, baloți de paie, benzi de cauciuc, mase plastice, dejecții de la padocul de câini din vecinătate, leșuri de animale.
Încendiul a pus efectiv, pe jar, pompieri din tot județul Galați, conform relatărilor apărute în mass-media locală.Aceștia au luptat aproape o zi cu focul.
 
Oameni buni, așa nu mai merge!
Cei responsabili trebuie să suporte rigorile legii, iar astfel de evenimente să nu se mai poată repeta, în total dispreț față de mediu și față de toate normele sanitare dintr-o țară civilizată, europeană.
 
În calitate de parlamentar și de cetățean al comunei Șendreni, promit că voi ține legătura cu toate instituțiile implicate în ecest eveniment și vă voi informa în mod transparent și corect despre modul în care aceste instituții vor lua măsuri pentru ca astfel de evenimente cu potențial de dezastru ecologic să nu se mai repete la Șendreni, dar nici să mai fie posibile în alte comune din județul Galați:
  • Garda de mediu
  • Agenția de Mediu
  • Prefectură
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență
 
 

publicat în data de 17.06.2025 14:55:12


Go to top