Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Mihai Goțiu: Îl susțin pe Eckstein-Kovacs Peter în funcția de Avocat al Poporului!

Stimate colege și stimați colegi,
În această dimineață, vă dau citire următoarei petiții, inițiate, la sfârșitul săptămânii trecute, de Comunitatea Declic:
 
”Petiție
Noi, cetățenii acestei țări, vă cerem să îl numiți în funcția de Avocat al Poporului pe Eckstein-Kovacs Peter. A demonstrat de-a lungul timpului că principiile sunt mai importante decât funcția, demisionând atunci când a considerat că cele două nu mai sunt compatibile. Noi, cetățenii, avem nevoie de un Avocat al Poporului care să ne apere cu adevărat drepturile și libertățile. Victor Ciorbea, actualul ocupant al acestei funcții, a fost mai degrabă avocatul infractorilor decât al cetățenilor.
 
De ce este important?
România are nevoie de un profesionist respectat și capabil să reprezinte interesele cetățenilor săi. Eckstein-Kovacs Peter este un astfel de profesionist.
Născut pe 5 iulie 1956 la Cluj, Eckstein-Kovacs Peter este un om politic de etnie maghiară din România, de profesie avocat. A fost membru al Uniunii Democrate Maghiare din România.
Însă dincolo de CV-ul profesional care îl recomandă, Eckstein-Kovacs Peter, a fost dintotdeauna un susținător al cauzelor drepte ale societății civile din țara noastră:
- A susținut campania Salvați Roșia Montană, fiind inițiatorul primului proiect de lege de interzicere a mineritului cu cianuri. Ani mai târziu, a ales să-și prezinte demisia din funcția de consilier prezidențial în momentul în care președintele Băsescu a început să promoveze proiectul distructiv de la Roșia Montană.
- A pledat pentru o lege eficientă de funcționare a Agenției Naționale de Integritate și și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului atunci când partidele politice nu au susținut acest lucru printr-o lege adecvată.
- A militat pentru drepturile minorităților din România, fie ei maghiari, romi sau persoane LGBT.
- A demisionat în iunie 2018 din UDMR, în semn de protest față de ajutorul pe care aceștia l-au dat PSD la modificarea codului de procedură penală. Demisia și-a anunțat-o în mijlocul protestarilor din Piața Unirii, din Cluj.
- De-a lungul anilor, i-a reprezentat pro-bono, ca avocat, pe protestatarii amendați abuziv de Jandarmeria Română.
Mandatul lui Victor Ciorbea a expirat pe 6 mai. O nouă numire se va face în ședința comună de către Senat și Camera Deputaților în urma propunerilor partidelor parlamentare. În acest moment, mai multe formațiuni politice din opoziție și-au anunțat susținerea pentru Eckstein-Kovacs Peter.
Avocatul Poporului, prin prerogativele funcției, este printre puținii care pot opri intrarea în vigoare a legilor toxice, putând sesiza direct Curtea Constituţională atât în cazul legilor cât și a ordonanțelor de urgență.”
 
Stimate colege și stimați colegi,
Până în această dimineață, petiția a fost semnată de aproximativ 8.000 de cetățeni români. Aproximativ 160.000 de cetățeni au semnat, în ultimii doi ani, Petiția Declic pentru concedierea lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului. Nu mai e cazul: mandatul d-lui Ciorbea a expirat. Aveți curajul și responsabilitatea să începeți demersurile pentru desemnarea unui Avocat al Poporului care să redea încrederea cetățenilor în această instituție?
 
 

Go to top