Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

În deschiderea întâlnirii, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor, a făcut o prezentare succintă a cărţii, menţionând faptul că aceasta reprezintă actualizarea lucrării de doctorat a sociologului Jorge Garris Mozota, miliar de carieră, maior în armata spaniolă, profesor la Academia Militară din Zaragoza, sociolog, dar şi un prieten al comunităţii româneşti. Teza de doctorat a domnului Jorge Garris Mozota este o lucrare bine structurată, o analiză pertinentă şi obiectivă făcută comunităţii româneşti din Aragon, începând cu anul 1990, până în anul 2011.
 „Ştim cu toţii că începând cu anul 2008, comunitatea românească a devenit din punct de vedere numeric prima, atât în Aragon, cât şi în Spania. Astfel Jorge Garris Mozota a studiat fenomenul imigraţiei româneşti în comunitatea autonomă Aragon şi a ajuns la concluzia că acest colectiv s-a integrat rapid. Comunitatea românescă din Spania este o comunitate activă, puternică, bine integrată în mediul spaniol, care joacă un rol deosebit de important, în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi reprezintă un important contribuitor la dezvoltarea economiei spaniole, dar şi acelei româneşti”, a afirmat domnul senator Marcel Bujor.
Deputatul Mihai Aurelian a menţionat faptul că „România şi românii au nevoie în acest moment de prieteni, iar dumneavoastră sunteţi un bun prieten, Spania este un bun prieten, poporul spaniol ne-a primit cu foarte mult drag. (…) Am convingerea şi speranţa ca această lucrare va fi studiată pe viitor în universităţile de profil”.
În acelaşi context domnul Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din București, a afirmat faptul că „este important că s-a creat o relaţie nouă culturală între România şi Spania, datorită fenomenului migraţiei. Noi, în calitate de Institut, avem misiunea de a transmite căldura spaniolă țărilor cărora le-am acordat o importanță însemnantă, comunității române stabilite în Spania. Există probleme, există situații în care familiile se despart și cred că Spania poate ajuta la realizarea unui proces de integrare a tuturor realităților. Am inițiat o colaborare cu una dintre principalele asociații românești în Spania și vom lucra această unitate pentru ca tinerii din România să aibă acces mai uşor la cunoașterea limbii spaniole și la integrare”.
Doamna senator Mariana Câmpeanu a evidenţiat faptul că una dintre priorităţile pe care le-a avut în calitate de Ministru al Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a fost grija pentru cetăţenii români care lucrează în Uniunea Europeană şi de aceea „programul meu a cuprins încheierea unor colaborări cu fiecare ministru al muncii din statele membre ale Uniunii Europene, care să cuprindă o colaborare instituţională şi nu o colaborare formală, în vederea rezolvării problemelor care pot să apară într-o comunitate. Una din grijile pe care trebuie să le avem este aceea că orice cetăţean al României, trebuie să fie protejat  şi ajutat, atunci când are probleme”.
„În prezent, comunitatea românilor din Spania este cea mai numeroasă dintre toate comunităţile străine. Este vorba despre o comunitate perfect integrată, o comunitate care contribuie la restul societăţii spaniole, pentru depăşirea dificultăţilor economice grave, pe care atât Spania, cât şi alte state ale Uniunii Europene, le au. Sunt convins că astfel de iniţiative, ca cea a doctorului Garris sunt extrem de utile pentru a intensifica, o mai bună recunoaştere reciprocă între ţările noastre. Aceasta va contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale care se află, în acest moment,la un nivel excelent”, a subliniat E.S Dl. Ramiro Fernández Bachiller, Ambasadorul Spaniei în România.
În acelaşi context, domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, a menţionat faptul că ar trebui ca în viitorul apropiat „Guvernul Spaniei să se gândească foarte serios şi la una dintre solicitările comunităţii româneşti din Spania şi anume acea referitoare la obţinerea cetăţeniei spaniole. Ştiu că în acest moment este o dezbatere în plină desfăşurare, care sper să se finalizeze favorabil pentru comunitatea noastră. Dat fiind faptul că în Parlamentul României avem un Grup de prietenie România – Spaniei, sper ca şi în Parlamentul Spaniei să se constituie un astfel de grup”.
În încheiere, domnul Jorge Garris Mozota a făcut o prezentare succintă a cărţii sale, menţionând faptul că „această carte reprezintă rezultatul tezei mele doctorale. Cartea mea este o carte de cercetare, structurată în trei părţi, fiind dedicată nu numai comunităţii române, ci şi oricărui spaniol sau cercetător. Cartea se bazează pe o muncă pe teren de aproximativ 7 ani, aplicând tehnici sociologice de cercetare, bazată pe convieţuirea cu populaţia română.”
La acest eveniment au participat alături de membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, domnul deputat Mihai Aurelian – membru al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Printre participanţii la această lansare de carte s-au numărat şi E.S Dl. Ramiro Fernández Bachiller – Ambasadorul Spaniei în România, domnul Vicente Lopez Brea - Ataşat al Biroului de Învâţământ, Cultură şi Sport din cadrul Ambasadei Spaniei la Bucureşti, directorul Institutului Cervantes din București - Juan Carlos Vidal, conf. univ. dr. Cristina Paiusan-Nuica, doamna deputat Negruţ Cornelia - membru al Grupului parlamentar de prietenie România - Spania. 



Go to top