Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

20 martie 2018 Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului

Ședința Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, condusă de către președintele Comisiei, domnul Ionuț Sibinescu, a avut loc marți, 20 martie 2018, de la ora 10.00.
Invitați la ședința Comisiei au fost ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, și agentul guvernamental pentru CEDO, doamna Catrinel Brumar.
Tema şedinţei a fost monitorizarea executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
La ședință au mai participat vicepreședintele Comisiei domnul Viorel Salan (PSD) și secretarul Comisiei domnul Constantin-Bogdan Matei (PSD). Dintre membrii Comisiei au fost prezenți domnul senator Titus Corlățean (PSD), domul senator Császár Károly Zsolt (UDMR), domnul senator George Edward Dircă (USR), domnul senator Mario-Ovidiu Oprea (PNL), domnul senator Gheorghe Pop (PSD) și domnul senator Ioan-Iustin Talpoș (PMP).
Pe agenda discuțiilor s-a aflat Calendarul de măsuri 2018 - 2024 pentru soluționarea supraaglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, în executarea hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României, pronunțată la CEDO la 25 aprilie 2017. Domnul Tudorel Toader a făcut o prezentare a acestor măsuri a căror implementare să conducă la scăderea condamnărilor României la CEDO. Printre măsurile de natură legislativă amintite de ministrul Justiției s-a aflat recursul compensatoriu. Ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, a afirmat că se înregistrează o scădere naturală a condițiilor din penitenciare, în prezent numărul celor care ies din penitenciar, prin executarea pedepsei, este mai mare decât numărul celor care intră prin arest preventiv sau prin condamnare.
Alte măsuri la care a făcut referire ministrul de Justiție sunt modernizarea penitenciarelor deja existente, precum și construirea a două penitenciare în Berceni, județul Prahova, repectiv Unguriu, județul Buzău.
La întrebarea președintelui Comisiei, domnul Ionuț Sibinescu, privind stadiul introducerii măsurii supravegherii electronice, prevăzută în Calendarul de măsuri 2018 – 2024, ministrul Justiției a subliniat importanța colaborării între Executiv și Legislativ, făcându-se referire la proiectul de lege pentru supravegherea electronică cu brățară electronică de monitorizare, ca măsură de siguranță sau ca o posibilă înlocuire a pedepsei privative de libertate.
Agentul guvernamental la CEDO, doamna Catrinel Brumar, a evidențiat faptul că în cauzele similare din cele 9900 de dosare suspendate până la adoptarea planului de măsuri al Ministerului Justiției, peste 90% sunt cu privire la condițiile de detenție. Astfel, odată implementate măsurile anunțate, va scădea semnificativ numărul condamnărilor României la CEDO.

Go to top