Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Președintelui Senatului, Florin-Vasile Cîțu, cu Gitanas Nausėda, Președintele Republicii Lituania

 Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, a avut o întrevedere, vineri, 6 mai 2022, cu Președintele Republicii Lituania, E.S. Gitanas Nausėda, aflat într-o vizită oficială la București.
Florin-Vasile Cîțu a transmis aprecieri pentru vizita la București a Președintelui Republicii Lituania, arătând importanța diplomației parlamentare pe care a acordat-o Parlamentului României prin întrevederile stabilite la nivelul legislativului român. În context, a punctat importanța diplomației parlamentare, unul dintre pilonii relației bilaterale dintre România și Republica Lituania.
Unul dintre subiectele abordate în cadrul întrevederii a fost războiul din Ucraina.  Cei doi înalți oficiali au fost de acord că avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă, în special în ceea ce privește Flancul Estic, pentru a evita riscul de propagare a conflictului. De asemenea, au discutat despre planul de reconstrucție a Ucrainei, despre susținerea pentru aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și a Georgiei la Uniunea Europeană.
,,Este nevoie de sancţiuni imediate împotriva Rusiei pentru a ne asigura că nu va fi război și în alte țări. Blocada totală a comerțului cu Rusia este necesară pentru ca aceasta să nu mai poată folosi instrumentul energetic ca mijloc de șantaj sau presiune politică”, a declarat președintele Senatului României, Florin Cîțu.
 Florin Vasile Cîțu  a apreciat relaţiile bilaterale foarte bune cu Republica Lituania, care au la bază un dialog deschis şi multiple interese comune privind securitatea şi afacerile europene. De asemenea, a menționat că cele două țări se coordonează eficient atât în cadrul organizațiilor internaționale (NATO, ONU), precum și în formatele de cooperare regională (I3M, B9). În acest sens, a amintit o serie de acțiuni comune desfășurate pe parcursul anului 2021.
Președintele Senatului a salutat dinamica bună a relațiilor comerciale bilaterale dintre cele două țări, punctând potențialul de dezvoltare al acestora și necesitatea continuării eforturilor în vederea identificării de noi oportunități de cooperare economică și de investiții.
În cadrul dialogului, a fost abordat contextul european actual deosebit de complex. Președintele Senatului și Președintele Republicii Lituania au subliniat importanța promovării în continuare a unei abordări bazate pe unitate, solidaritate și convergență, astfel încât provocările prezente să poată fi depășite și proiectul european să fie consolidat.
La întrevedere au participat și senatorul Marcel Vela, președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Republica Lituania, deputatul Vasile-Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, deputatul Dan Vâlceanu, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania, E.S. Violeta Motulaitė, ambasadorul Republicii Lituania la Bucureşti, și secretarul de stat din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Daniela Grigore Gîtman.
 
 
 
 
 
 
 Go to top