Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă - Primirea de către senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului României, a E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel la București

La data de 3 martie 2021, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului României,  l-a primit pe E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel la București.
Au fost abordate teme privind cooperarea bilaterală de ordin politic și economic, cooperare care are la bază relațiile solide de prietenie dintre România și Statul Israel.
În acest context, cei doi oficiali au căzut de acord asupra necesității promovării unei agende ambițioase de contacte interparlamentare în acest an, la nivelul Comisiilor de politică externă din Parlamentul României și Knesset, al Grupurilor parlamentare de prietenie și al altor structuri parlamentare competente.
Cu acest prilej, senatorul Corlățean a susținut oportunitatea realizării unor noi forumuri G2G, care să fie găzduite la București, la nivelul Guvernelor României și Statului Israel, conform înțelegerilor politice anterioare.
A fost, totodată, abordată tema necesității coordonării în continuare a eforturilor pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursurilor bazate pe ură.
Din această perspectivă, senatorul Corlățean a dezavuat proiectul de lege depus la Senat, sub forma unei inițiative parlamentare individuale, din spectrul politic de dreapta din România, care reintroduce indirect posibilitatea ca foștii legionari și fasciști, precum și copiii acestora, să primească indemnizații din partea statului român.
Senatorul Corlățean a precizat că va ridica acest subiect în plenul Senatului, pentru a determina respingerea proiectului de lege sus-menționat.
Pe de altă parte, președintele Comisiei senatoriale române a solicitat ambasadorului Statului Israel adoptarea unui set de măsuri de securizare permanentă a așezământului românesc creștin-ortodox de la Ierusalim, care recent a fost obiectul unui atac și al actelor de vandalism din partea extremiștilor religioși.
Oficialul român a exprimat, în acest context, aprecieri pentru poziția adoptată de guvernul israelian, inclusiv de ambasadorul Statului Israel la București și pentru măsurile deja adoptate de autoritățile israeliene.
În cadrul întâlnirii au fost abordate, de asemenea, subiecte legate de cooperarea în plan multilateral, precum soluționarea procesului de pace din Orientul Mijlociu, dosarul nuclear iranian etc.
În acest context, senatorul Corlățean a reiterat poziția cunoscută a României, privind necesitatea antamării procesului de negocieri care să permită atingerea obiectivului, încă fezabil, al celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate în regiunea sus-menționată.
Din punct de vedere al relațiilor dintre UE și Statul Israel, senatorul Corlățean a confirmat faptul că România este un susținător constant al oportunității reluării activității Consiliului de Asociere UE – Israel cât mai curând posibil.
 Go to top