Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Cătălin-Daniel Fenechiu la Misiunea internațională de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova

Senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, membru titular în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, a participat, în calitate de observator, la Misiunea internațională de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova (11 iulie 2021). 
Din conducerea Misiunii internaționale au făcut parte: Ditmir Bushati, Coordonator special şi lider al Misiunii OSCE de monitorizare pe termen scurt, președintele Delegaţiei Parlamentului Albaniei la AP OSCE; Pia Kauma (Finlanda), şefa Delegaţiei AP OSCE; Stefan Schennach (Austria), șeful Delegației APCE; David McAllister (Germania), șeful Delegației Parlamentului European; Tamas Meszerics (Ungaria), şeful Misiunii pe termen lung a OSCE/ODIHR.  
Misiunea internațională a reunit peste 313 observatori din 41 de state, respectiv 221 experți și observatori pe termen lung ai OSCE/ODIHR, 59 de reprezentanți ai AP OSCE, precum și 22 parlamentari din partea APCE și 11 din partea PE.  
Au fost monitorizate alegerile în Chișinău şi în zonele adiacente, precum şi în oraşele Bălți, Comrat, Rezina.   
Echipa de observatori condusă de senatorul Fenechiu a monitorizat 12 secții de votare din Chișinău, participând la toate etapele procesului de votare, respectiv: deschiderea secţiei, desfăşurarea votării pe parcursul zilei, închiderea secţiei şi numărarea voturilor, întocmirea procesului-verbal şi afişarea rezultatelor. 
Conform evaluărilor AP OSCE şi ale celorlalţi observatori internaţionali din partea OSCE/ODIHR, cadrul legal al scrutinului parlamentar din 11 iulie din Republica Moldova constituie o bază solidă pentru organizarea democratică a alegerilor, oferind cetățenilor o gamă largă de opțiuni. Cu toate acestea, sunt necesare în continuare îmbunătățiri, în special în ceea ce privește legislația care reglementează soluționarea plângerilor și contestațiilor și monitorizarea finanțării campaniilor electorale.     
Concluziile observatorilor internaționali au mai relevat faptul că atmosfera pe perioada campaniei electorale a fost în general calmă, candidații au putut să își desfășoare activitățile de campanie în pofida restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 iar libertățile fundamentale au fost în mare măsură respectate. Pregătirile au fost bine gestionate, în mod eficient și transparent, de administrația electorală. Cu toate acestea, încrederea în Comisia Electorală Centrală a fost subminată de unele decizii care au părut lipsite de neutralitate, inclusiv cele privind numărul de secții de vot din străinătate și pentru alegătorii din Transnistria.



Go to top