Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a ambasadorului Republicii Federale Germania în România, E.S. Peer Gebauer

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, l-a primit marți, 2 august a.c., pe ambasadorul Republicii Federale Germania în România, E.S. Peer Gebauer.
Președintele interimar al Senatului a subliniat importanța deosebită pe care România o acordă relației bilaterale cu Republica Federală Germania, caracterizată printr-un dialog politic foarte bun, o componentă economică solidă și conexiuni sociale puternice. În acest context a punctat sprijinul deplin al Parlamentului României în demersul de consolidare și dezvoltare a relațiilor între România și Republica Federală Germania, dar și ca state membre ale Uniunii Europene.
Înaltul demnitar român a apreciat atât contribuția minorității germane care trăiește în România la cultura, economia și politica românească, precum și aportul comunității de români din Germania formată din medici, oameni de știință, ingineri, lucrători sezonieri sau rezidenți la bunăstarea socială și diversitatea culturală a Republicii Federale Germania.
Președintele interimar al Senatului a exprimat apreciere cu privire la calitatea investițiilor germane și contribuția acestora la dezvoltarea economiei românești, menționând potențialul imens de creștere a prezenței germane pe piața din România, în mod special în domenii strategice și în ceea ce privește oportunitatea de relocare a industriei germane (din Rusia, Belarus, Asia și chiar Ucraina), în contextul continuării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.
Alina-Ștefania Gorghiu a adresat mulțumiri pentru implicarea Germaniei în procesul de extindere a OCDE și pentru susținerea oferită candidaturii României, exprimând încredere că acest sprijin va continua pe tot parcursul procesului de aderare, cu atât mai mult cu cât, la nivelul Parlamentului României, există demersuri în vederea creării unui grup de sprijin pentru aderarea la OCDE, menit să faciliteze și să accelereze activitatea de adoptare a actelor legislative necesare în procesul de aderare a României la OCDE.
Un alt obiectiv național strategic abordat de înaltul demnitar român în intervenția sa a fost aderarea României la spațiul Schengen. În acest sens, a subliniat faptul că România a dovedit o gestionare eficientă a frontierei externe a UE, în contextul generat de războiul din Ucraina și și-a exprimat speranța că Germania va susține aderarea României, fapt care va contribui și la construirea unei Uniuni mai sigure, mai unite și mai prospere.
În cadrul dialogului, președintele interimar al Senatului a subliniat eforturile pe care România le face pentru asigurarea nu numai a egalității de gen, a luptei împotriva violenței domestice și a celei îndreptate împotriva femeilor, ci și a protecției și promovării tuturor drepturilor femeilor în general, inclusiv prin respectarea principiului egalității de șanse în procesul decizional politic.Go to top