Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR a înaintat un proiect de lege care acordă stimulente financiare românilor care vor să se reîntoarcă și să muncească în țară

Parlamentarii USR Dan Barna, deputat de Sibiu și candidatul Alianței USR-PLUS la funcția de președinte, alături de senatorii George Marussi – senator de Prahova si Radu Mihail – senator Diaspora au depus în Parlament un proiect de lege prin care se instituie un pachet de stimulente financiare cetățenilor români care se reîntorc în țară.
Facilitățile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României si reducerea cu 50% a cotei de  contribuție la asigurări sociale, facilitățile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat.
Beneficiarii legii vor fi cetățenii români care au locuit si au muncit legal într-un alt stat timp de minim 36 de luni.
Programul de stimulare a repatrierii românilor propus de USR ar urma să se întindă pe 10 ani, între 2020 și 2030, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.
”Inițiativa reprezintă o componentă complementara a setului de măsuri promovate de Uniunea Salvați România pentru stoparea plecării masive a românilor în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, în țări din UE. Reîntregirea familiilor, aducerea în țară a forței de munca, a expertizei și experienței acumulate de lucrătorii români în alte țări și creștere economică pentru România sunt doar câteva din efectele benefice pe care le urmărim” spune senatorul USR George Marussi, coautor al inițiativei legislative.
Pentru a evita o stimularea a migrației, prezentele facilitați nu se aplica in cazul in care un cetățean român, rezidenț la data de 1 ianuarie 2020, părăsește teritoriul devenind rezidenți pe teritoriul unui alt stat pe care obțin venituri după această dată. In acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioadă de eligibilitate pentru sprijin.
 Go to top