Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Participarea doamnei senator Gabriela Cretu la cea de-a VI-a Conferinţă a parlamentarilor din Regiunea Dunării

Joi, 21 martie, Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene și coordonatoare a dimensiunii parlamentare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a participat la cea de-a VI-a Conferinţă a parlamentarilor din Regiunea Dunării, organizată la Palatul Parlamentului din București.
În cadrul reuniunii, doamna senator a afirmat că realizarea de progrese vizibile în implementarea Strategiei Uniunii Europene privind Regunea Dunării (SUERD) este un obiectiv al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce transformă conferința într-un eveniment semnificativ, chiar dacă nu se numără printre evenimentele oficiale ale Președinției.
De asemenea, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a subliniat importanța mai bunei cunoașteri și comunicări între cei care locuiesc în regiunile dunărene, întrucât ”cunoașterea diferențelor și caracteristicilor noastre comune sunt întotdeauna utile pentru a construi încrederea între noi. Altfel, stereotipurile și prejudecățile pot să ne despartă în continuare, în ciuda legăturii pe care Dunărea o realizează. Râurile au servit, de-a lungul istoriei și ca granițe despărțitoare. Or, noi avem nevoie de poduri, nu de granițe.”
În discuția despre rolul turismului și culturii, doamna senator Gabriela Crețu a atras atenția că parlamentele naționale nu pot face mult în mod concret la acest moment avansat. Legislația și bugetarea nu sunt problema cea mai dificilă; nici voința politică. Există multă voință dar puțină acțiune, de multe ori. Din această cauză domnia sa consideră că “autoritățile regionale ar putea face mai mult pentru a aplica elemente din Strategie prin experiența lor în utilizarea programelor europene și naționale pentru a finanța și a dezvolta inițiative trans-dunărene. Cu sprijinul guvernelor și parlamentelor.”
În finalul intervenției sale, doamna senator a prezentat audienței și o idee pe care reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din România au lansat-o acum câțiva ani, fără a fi pusă în practică, până acum. 
“În partea română a Dunării se află, în prezent, multe barje abandonate. Propunerea este să transformăm aceste barje într-un fel de "ambasadori" plutitori, în mișcare, implicând reprezentanți ai tuturor țărilor dunărene și folosind limbaje universal – hrana, muzica, artele. E vorba de un fel de centre culturale plutitoare care să găzduiască ateliere de creație, restaurante cu hrană specifică regiunilor traversate de fluviu, expoziții, concerte. Un astfel de centru cultural ar sta câteva săptămâni în fiecare port de-a lungul Dunării, primind oaspeți, promovând cultura și, de ce nu, câștigând bani din vânzarea produseor și prestarea de servicii.” Este nevoie de implicarea celor care au expertiză în atragerea de fonduri și administrarea unei afaceri, în acest moment, a încheiat președinta CAE.
Preşedinţia română a SUERD a fost preluată de la fosta președinție bulgară la finele lunii octombrie 2018 și se desfăşoară sub genericul “Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării". Cea de-a VI-a conferinţă a parlamentarilor din Regiunea Dunării, organizată de Parlamentul României, are ca obiectiv evidenţierea resurselor valoroase ale SUERD precum cultura, turismul, educaţia şi cercetarea şi oferă un cadru adecvat pentru schimbul de opinii sub forma unor dezbateri tematice.  



Go to top