Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintei Senatului, Anca Dana Dragu, cu președinta Senatului Regatului Belgiei, Stephanie d’Hose

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu a avut în data de 16 iunie 2021 o întrevedere cu președinta Senatului Regatului Belgiei, Stephanie d’Hose, la sediul Parlamentului federal belgian din Bruxelles.
Întrevederea a prilejuit trecerea în revistă a principalelor teme de dialog de pe agenda bilaterală, cu accent pe necesitatea reluării consultărilor comune, atât în plan bilateral la nivel parlamentar, cât și în cadrul UE, mai ales în contextul desfășurării Conferinței privind viitorul Europei.
Un subiect important care a fost abordat în cadrul întrevederii este aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, un obiectiv strategic aflat pe agenda politică națională. Președinta Senatului a primit asigurări de la președinta Senatului Regatului Belgian de susținere a României în atingerea acestui obiectiv.
De asemenea, în cadrul întrevederii a fost evidențiat nivelul foarte bun al relației bilaterale, pe mai multe paliere. Printre temele de interes a fost menționată și egalitatea de șanse între femei și bărbați la nivel european, fiind subliniată de ambele părți importanța promovării femeilor în funcții de conducere, pe baza competențelor și meritelor proprii, proces care să genereze schimbări atât în conștiința cât şi în comportamentul cetățenilor.
De asemenea, a fost subliniat rolul diplomației parlamentare, în contextul în care impulsionarea colaborării între grupurile parlamentare de prietenie poate facilita un schimb de bune practici cu privire la proiectele și inițiativele legislative din mai multe domenii, în beneficiul cetățenilor.
În cadrul întâlnirii, a fost menționat rolul comunității românești din Belgia și al comunității belgiene din România în consolidarea relațiilor dintre cele două țări și s-a convenit încurajarea organizării unor misiuni economice reciproce.
Președinta Senatului a adresat felicitări pentru solidaritatea manifestată de autoritățile și societatea belgiană în perioada pandemiei de Covid-19, pentru succesul campaniei de vaccinare și a adresat mulțumiri pentru sprijinul acordat României.
“Apreciez în mod deosebit cooperarea dintre țările noastre în domeniul sănătății, în special în ceea ce privește modul în care au fost tratați și îngrijiți cetățenii români care au suferit arsuri grave”, a afirmat președinta Senatului.
Din partea Senatului României, la întrevedere au mai participat vicepreședinta Senatului, dna. Alina Gorghiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, dl. Angel Tâlvăr și chestorul Senatului, dl. Laszlo Attila.Go to top