Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Gabriela Creţu la reuniunea interparlamentară cu tema : „Suntem puternice: femeile conduc lupta împotriva Covid-19”

Senatoarea Gabriela Creţu a participat la data de 4 martie a.c. la reuniunea online având ca temă „Suntem puternice: femeile conduc lupta împotriva Covid-19”, organizată de Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen din Parlamentul European, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.                 
În cadrul reuniunii, au fost abordate aspecte legate de criza Covid-19. Această criză a evidențiat necesitatea egalității de gen, și precum și  necesitatea emancipării economice a femeilor, în vederea pentru crearea creării unor societăți reziliente. Devine importantă  consolidarea normelor de ocupare a forței de muncă, de securitate socială și de pensionare pentru toate femeile, în particular în sectoarele în care forța de muncă este predominant feminină, și în general, pentru a schimba normele privind munca de îngrijire și valorificarea acesteia.
În cadrul dezbaterilor, doamna senator Gabriela Crețu a îndemnat la solidaritate în găsirea unor soluţii europene pentru mamele transfrontaliere, lipsite de drepturi sociale şi uneori chiar de drepturi fundamentale ale omului.
„Aceste femei, care reușesc să lucreze 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, nu au dreptul să se bucure de copilăria copiilor lor; sunt mame transfrontaliere, cu copii lăsați acasă, în țara lor de origine. Și nu se întâmplă pentru că au ales asta, sunt constrânse de sărăcie să o facă! Nu au dreptul să se bucure nici de viața personală, de companie, de dragoste. Nu au nici măcar dreptul de a se odihni,  nopțile, într-o cameră proprie. Pentru că ele se ocupă de persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv de Covid-19 - persoanele în vârstă cu boli cronice grave. Aceste femei, despre care vorbesc, dorm în aceeași cameră sau lângă camera bolnavului, pentru a oferi sprijin, dacă este necesar.” - a subliniat senatoarea Gabriela Crețu.
De asemenea, demnitarul român a atras atenția că 12 milioane de europeni au recunoscut că au angajat menajere și îngrijitoare de pe piața muncii la negru, persoane care, fără asigurări sociale plătite, nu vor avea pensii atunci când se vor întoarce în țările lor. “Italia, care găzduiește numeroase astfel de femei care îngrijesc bătrâni, le-a dat numele în multe limbi –  badanta - și a dat numele unui sindrom social - orfani bianchi, orfanii albi -  desemnând copiii care trăiesc fără mame, suferind din cauza acestei situații. O mare parte din aceste femei și acești copii sunt români.”
La finalul intervenției sale, doamna senator a făcut un apel către toți factorii de decizie în a sprijini lupta comună pentru drepturile acestor femei, pentru mamele transfrontaliere care au nevoie de soluții europene adecvate.
„Aceste femei puternice sunt prea slabe pentru a schimba singure regulile nedrepte sau pentru a face respectate regulile corecte existente! Fără munca lor, multe  dintre noi nu am putea face politică, pentru că ar trebui să rămânem acasă, să avem grijă de rudele noastre în vârstă sau bolnave.” – a concluzionat senatoarea Gabriela Crețu.
La reuniune au participat femei lideri politici, lucrători în domeniul sănătății și experți în egalitatea de gen care au împărtășit cu eurodeputații și parlamentarii experiențele personale și bunele practici de emancipare a femeilor în timpul crizelor, precum cea declanșată de Covid-19. Printre reprezentanții de marcă s-au numărat Președintele PE, David Sassoli, Președinta CE, Ursula von der Leyen, președinta FEMM, Evelyn Regner, Helena Dalli, comisarul european pentru egalitatea de gen și președintele grec, Ekaterini Sakellaropoulou.



Go to top