Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

DISCURSUL președintei Senatului, doamna Anca Dana Dragu, la deschiderea sesiunii ordinare a Senatului

Dragi colege,
Dragi colegi,
Vă propun să ținem un moment de reculegere în memoria victimelor tragicului accident de la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș.
Vă mulțumesc!
 
Doamnelor senatoare,
Domnilor senatori,
Dragi colegi,

Ne aflăm astăzi la prima ședință a acestei noi sesiuni parlamentare. Cu această ocazie, vreau să vă adresez câteva cuvinte referitoare la modul în care îmi doresc să se desfășoare activitatea noastră în această perioadă. Primul lucru pe care aș dori să îl menționez aici este că cei aleși ca membri în Senatul României, prin comportamentul, activitatea și atitudinea noastră trebuie să constituim un bun exemplu pentru cei pe care îi reprezentăm, un adevărat etalon la nivelul întregii societăți.
Reiau ceea ce am afirmat în discursul de inaugurare, spunând că întreaga noastră activitate trebuie să se desfășoare sub auspiciul noțiunii de respect. Să-i respectăm, în primul rând, pe cei pe care îi reprezentăm aici, în Senat, pe cetățenii români, să respectăm instituția, Parlamentul României, cea mai importantă în arhitectura statului român, să ne respectăm colegii, să ne respectăm între noi.
Parlamentul și, în speță, Senatul României, trebuie să revină la rolul său consacrat în Constituție și anume un for al dezbaterilor și al deciziilor politice, în care se confruntă idei și opinii diverse, pentru ca la final să rezulte cele mai bune soluții pentru cetățenii români, materializate prin legi adoptate pe baza studiilor de impact și a analizelor de oportunitate.
Am menționat acest aspect, dat fiind faptul că, în legislatura precedentă, 40% din proiectele de lege și propuneri legislative adoptate de Senat în calitate de primă Cameră au fost adoptate tacit, în lipsa unei dezbateri. Legi importante cum ar fi cele din domeniul justiției.
Mai exact din 2.051 de proiecte de lege și propuneri legislative, 1.788 adoptate în calitate de primă cameră, 247 de camera decizională și 16 în ședința comună cu Camera Deputaților, 729 de proiecte de lege și propuneri legislative au fost adoptate tacit. Adică 35,5% din total și peste 40% din cele adoptate în calitate de primă Cameră. Enorm! Asta înseamnă, cel puțin din acest punct de vedere, că s-a muncit în proporție de 65%. Trebuie să punem capăt împreună acestei stări de fapt.
De asemenea, trebuie să recuperăm decalajele produse ca urmare a întârzierii transpunerii directivelor europene, pentru a evita situațiile de infringement. Trebuie să întărim rolul Senatului în ceea ce privește politica externă și să contribuim la accentuarea colaborării interparlamentare.

Dragi colegi,
Fiecare dintre noi, fie prin prisma apartenenței la un partid, la o doctrină politică, fie datorită modului diferit în care vedem societatea, are viziuni și concepții diferite despre căile și mijloacele prin care putem produce bunăstare în rândul celor pe care îi reprezentăm.
Ceea ce vreau să ne unească este buna-credință și să avem ca unic și exclusiv obiectiv interesul cetățenilor români și nu interese obscure personale sau de grup. Transparența actului legislativ și a activității Senatului trebuie să devină un atribut esențial în tot ceea ce facem.
Îmi doresc ca fiecare dintre noi să pună umărul la reformarea statului prin măsuri ce vizează justiția, educația, sănătatea, digitalizarea serviciilor oferite de statul român, un cod electoral modern și complet, să contribuim din postura în care ne aflăm la dezvoltarea infrastructurii, la aplicarea cât mai rapidă a măsurilor prevăzute de Pactul Verde European, la o nouă politică industrială, să pregătim terenul pentru noile industrii bazate pe tehnologii avansate.

Dragi colegi,
România trece în continuare printr-o perioadă grea, de criză sanitară provocată de pandemia COVID-19. Sistemul de îngrijire a sănătăţii şi economia, în ansamblu, sunt puse la încercare şi este datoria noastră, ca parlamentari, să găsim cele mai bune soluţii pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare familie şi pentru fiecare companie care se confrunt cu dificultăţi în această perioadă. Este un timp al solidarității și al responsabilității, în care societatea românească așteaptă mult de la noi, parlamentarii.
Sper şi sunt convinsă că și dumneavoastră sunteți în asentimentul meu, ca la sfârșitul acestei sesiuni, să putem privi în urmă și să fim mândri de activitatea noastră și de modul în care am contribuit la o Românie prosperă, la o Românie modernă.
Mult succes!
Vă mulțumesc!



Go to top