Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia românilor de pretutindeni a Senatului României - 30 noiembrie 2015

În perioada 29 noiembrie – 2 decembrie 2015, Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României efectuează o vizită de lucru în Chişinău, Republica Moldova.
Luni, 30 noiembrie 2015, delegaţia română, formată din domnul senator Marcel Bujor, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Ion-Simeon Purec, secretar al Biroului Permanent al Senatului, membru al Comisiei şi domnii senatori Iulian Cristache, Sorin Ilieşiu şi Victor Mocanu, membri ai Comisiei, au avut, în cursul dimineții, o întrevedere cu domnul prof. univ., dr. hab. Gheorghe Ciocanu, rectorul Universităţii de Stat din Republica Moldova (USM).
Printre temele discutate s-au numărat adoptarea Codului Educaţiei în Parlamentul Republicii Moldova, importanţa menţinerii elevilor şi studenţilor în Republica Moldova şi crearea unor condiţii propice dezvoltării lor identitare şi ştiinţifice, subliiniindu-se faptul că mulţi dintre tinerii care pleacă la studii în România, nu se mai întorc în Republica Moldova. S-a mai discutat, totodată, despre importanţa  semnării Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România şi Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova semnat la 17 iulie 2012, precum şi importanţa semnării la data de 21 februarie 2014 a Protocolului de cooperare şi asistenţă între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, care prevede întărirea cooperării în domeniul educaţional, inclusiv prin demararea unui program de mobilităţi.
În cadrul întâlnirii, domnul senator Marcel Bujor, Președintele Comisiei românilor de pretutindeni a afirmat faptul că “relaţia României cu Republica Moldova rămâne o prioritate constantă, de prim rang pentru întreaga clasă politică şi societate. Vorbim de cea mai importantă, mai bogată şi mai profundă relaţie bilaterală pe care o avem cu oricare alt stat. Totodată, împărtăşim un întreg patrimoniu cultural, lingvistic şi de valori”. Preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor a transmis totodată felicitări în avans, reprezentanţilor Universităţii de Stat prezenţi la această întâlnire, având în vedere faptul că, pe 1  octombrie 2016, se vor împlini 70 de ani de la fondarea Universităţii.
La această întâlnire au mai participat şi doamna prof.univ., dr hab. Otilia Dandara, Prorector pentru activitatea didactică, doamna conf. univ., dr. Angela Niculiţă, Prorector pentru relaţii internaţionale şi domnul conf. univ., dr.hab. Nicolae Sadovei, Prorector pentru Probleme Sociale din cadrul Universităţii de Stat din Republica Moldova.
După întâlnirea de la Universitate de Stat din Republica Moldova, delegaţia română condusă de domnul senator Marcel Bujor, Președintele Comisiei românilor de pretutindeni, a avut o întrevedere cu domnul Boris Volosatîi, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău.
Printre temele de discuţie s-a numărat importanţa istorică a Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău, fiind cea mai mare instituţie şcolară francofonă din regiune. Domnul Boris Volosatîi a subliniat faptul că „în perioada sovietică şcoala nr.1 rămîne a fi una dintre puţinile şcoli pur româneşti, cu rădăcini culturale adânci. Din cei 2000 de elevi care învaţă la acest liceu, 1100 studiază toate materiile în limba franceză”.
Pe tot parcursul zilei, delegaţia română a fost însoţită de către un reprezentant al Ambasadei României în Republica Moldova.
Membrii delegaţiei române vor depune în a doua zi a vizitei de lucru, marţi 1 decembrie 2015, buchete de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău şi pe Aleea Clasicilor, vor avea o întrevedere cu domnul Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova şi vor participa la recepţia oferită de Ambasada României cu prilejul Zilei Naționale a României.  Go to top