Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia românilor de pretutindeni a Senatului României - 1 decembrie 2015

Membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, care se află într-o vizită de lucru de două zile în Chişinău, Republica Moldova, au participat marţi, 1 decembrie 2015, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.
Manifestările au început prin depunerea, de către delegaţia română, formată din domnul senator Marcel Bujor, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei, domnul senator Ion-Simeon Purec, secretar al Biroului Permanent al Senatului, membru al Comisiei şi domnii senatori Iulian Cristache, Sorin Ilieşiu şi Victor Mocanu, membri ai Comisiei, a unei coroane de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, precum şi a unor buchete de flori la busturile marilor poeţi şi prozatori români, de pe Aleea Clasicilor din parcul Ştefan cel Mare.
Președintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor a subliniat în cadrul manifestărilor faptul că “Basarabia pentru noi, românii de dincolo de Prut, reprezintă așa cum spunea un mare cărturar, spiritul autentic al civilizației românești. România fără Basarabia dintre Nistru și Prut nu are trecut, prezent și nici viitor. De aceea am dorit, în mod special, să sărbătorim Ziua Naţională a României, aici, cu dumneavoastră!”.
În acelaşi context, domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, a evidenţiat, la rândul său, că „am venit la Chişinău urmând chemarea basarabenilor şi năzuinţa tuturor românilor de a fi împreună în această zi importantă a neamului românesc. Suntem la Chişinău pentru a transmite un mesaj puternic parlamentarilor moldoveni şi clasei politice de la Chişinău, pentru necesitatea găsirii unei soluţii care să ducă neîntârziat la formarea unui guvern legitim de orientare proeuropeană.”
Delegaţia română, însoţită de E.S Dl Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a avut apoi, o întrevedere cu domnul Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
În cadrul întâlnirii, partea română a reiterat importanţa menţinerii stabilităţii în Republica Moldova, prin formarea cât mai rapidă a unui nou Guvern cu o orientare pro-europeană, implementarea reformelor necesare, în acest moment, în vederea consolidării situaţiei macroeconomice.
Totodată, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Andrian Candu şi-a exprimat aprecierea şi gratitudinea faţă de Parlamentul României, care a fost întotdeauna aproape de Republica Moldova, subliniind faptul că ratificarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană reprezintă tot de ce are nevoie Republica Moldova pentru a începe procesul de reformă, atât de necesar. Mai mult, domnul Andrian Candu a afirmat faptul că printre priorităţile noului Guvern se află reformarea sistemului bancar, obţinerea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, reforma în justiţie, şi nu în ultimul rând, proiectele ce au ca obiect infrastructura energetică dar şi mărirea investiţiilor pur româneşti în Republica Moldova.
Programul delegaţiei române va continua cu participarea, în cursul serii, la recepţia oferită de Ambasada României în Republica Moldova, cu prilejul Zilei Naționale a României.  Go to top