Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ceremonia dedicată marcării centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, condusă de președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, senatorul Titus Corlățean

Comisia pentru politică externă a Senatului s-a reunit marți, 21 decembrie 2021, în prezența ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda, pentru a marca aniversarea Centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat la acest eveniment de Cornel Feruță, secretar de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice.
Ceremonia dedicată acestui moment aniversar a fost condusă de președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean.
Cu acest prilej, Comisia pentru politică externă a Senatului a adoptat o Rezoluție privind aniversarea Centenarului relațiilor diplomatice româno-japoneze (anexă), prin care a fost evidențiat caracterul privilegiat și prioritar al parteneriatului dintre cele două state.
În intervenția susținută în cadrul evenimentului, senatorul Titus Corlățean a subliniat susținerea deplină pe care Parlamentul României o acordă semnării, la începutul anului 2022, a Acordului de Parteneriat Strategic între România și Japonia, care dezvoltă Parteneriatul încheiat de cele două țări în 2003, reafirmat prin Declarația de Parteneriat Reînnoit din 2013, semnată la acel moment de Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlățean și de Fumio Kishida, Ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, recent desemnat, la 4 octombrie 2021, prim-ministru al Japoniei.
Oficialul român a făcut referire la rolul important jucat de diplomația parlamentară, prin intermediul Comisiilor pentru politică externă și a grupurilor de parlamentare de prietenie dintre cele două țări. În acest sens, a subliniat hotărârea de a sprijini prin toate mijloacele încheierea unui Parteneriat Strategic cu Japonia cât mai cuprinzător și ambițios în implementare.
De asemenea, senatorul Corlățean a subliniat importanța intensificării și dezvoltării relațiilor economice bilaterale, având în vedere și faptul că Japonia reprezintă unul dintre cei mai importanți investitori din Asia în România. Astfel, a subliniat implicarea Japoniei în realizarea unor proiecte de mare interes pentru România, precum cel de construire a podului de peste Dunăre de la Brăila.
Oficialul nipon a mulțumit Comisiei pentru politică externă a Senatului pentru evenimentul organizat pentru celebrarea a 100 de ani de relații diplomatice dintre cele două țări și a salutat  adoptarea de către comisie a Rezoluției privind marcarea centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia.
Ceremonia s-a încheiat într-o atmosferă festivă, după semnarea Rezoluției mai sus menționate și înmânarea acesteia E.S. ambasadorul Hiroshi Ueda.
 
 
NOTĂ: Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, dl. senator Titus Corlățean, își exprimă regretul pentru riscurile de securitate generate de protestele din perimetrul Parlamentului și subliniază, totodată, că prin punerea în practică a unor modalități adecvate de protecție, nu s-au înregistrat evenimente negative la momentul părăsirii Parlamentului de către delegația japoneză.
 
Anexă

Rezoluție
a Comisiei pentru politică externă a Senatului României pentru marcarea a 100 de ani de relații diplomatice efective între România şi Japonia
 
Comisia pentru  politică externă din Senatul României:
  • având în vedere prietenia trainică şi tradiţia de cooperare existentă între România şi Japonia, consfinţită prin Acordul de Parteneriat încheiat de cele două ţări în 2003 şi reafirmată prin Declaraţia de Parteneriat Reînnoit din 2013;
  • confirmând aderarea fermă a ambelor state la obiectivele şi principiile Cartei Naţiunilor Unite şi la alte norme universal recunoscute ale dreptului internaţional;
  • având convingerea că singura modalitate de soluţionare a provocărilor cu care se confruntă omenirea la nivel global trebuie să fie dialogul și cooperarea strânse, concrete şi constructive;
  • recunoscând faptul că obiectivul comun al cooperării internaţionale este respectarea ordinii bazate pe reguli instituite de Naţiunile Unite şi de agenţiile specializate ale acesteia;
  • afirmând cu toată convingerea adeziunea sa la valorile, normele şi principiile comune ale democraţiei, statului de drept, respectului pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale;
  • recunoscând dorinţa ambelor state de a contribui prin politica lor externă și relațiile dintre ele la crearea unui climat de stabilitate, securitate şi prosperitate în propriile regiuni de apartenență, precum și la nivel global, şi aspirația comună de a promova valorile democratice, împreună cu beneficiile unei conectivităţi din ce în ce mai strânse la nivel regional şi global;
  1. Salută împlinirea în anul 2021 a 100 de ani de relaţii diplomatice efective româno-japoneze.
  2. Consideră relația României cu Japonia  drept privilegiată și prioritară.
  3. Consfinţeşte hotărârea sa de a contribui, prin mijloacele specifice, la dezvoltarea în continuare a relaţiilor armonioase existente între România şi Japonia, la începutul unui nou secol de prietenie şi conlucrare, și la multiplicarea contactelor și proiectelor bilaterale, prin amplificarea contactelor interumane.
  4. Exprimă întreaga sa deschidere pentru un dialog susținut pe linie parlamentară cu omologii niponi în vederea aprofundării diplomației parlamentare între România și Japonia.
  5. Susţine iniţiativa celor două state de a ridica relaţiile dintre ele la nivelul unui Parteneriat Strategic Bilateral.
  6. Exprimă hotărârea de a susține prin toate mijloacele de care dispune Parteneriatul Strategic bilateral pentru a se contura cât mai cuprinzător și ambițios în implementare.
  7. Sprijină intensificarea cooperării dintre România și Japonia nu doar pe dimensiunea politică, ci și pe coordonatele strategică, economică și cultural-științifică – care vor defini viitorul parteneriat strategic.
  8. Subliniază că Parteneriatul Strategic are rolul de a consfinți excelentele relații bilaterale construite în cei 100 de ani de cooperare și de a deschide un nou capitol de aprofundare a acestora și de valorificare a potențialului încă neatins în toate domeniile de dialog bilateral.
  9. Sprijină o abordare comprehensivă și orientată către rezultate concrete, în beneficiul reciproc al cetățenilor din ambele țări, inclusiv pentru mai buna cunoaștere reciprocă dintre cele două popoare.
  10. Susține complementaritatea și sinergia dintre dialogul bilateral româno-japonez și dialogul din alte formate de cooperare, menit să promoveze multilateralismul, precum cel în cadrul ONU sau dialogul UE-Japonia.
  11. Remarcă similitudinea de valori, priorități și obiective care ghidează conduita internațională a celor două țări, inclusiv în consolidarea parteneriatelor strategice ale acestora cu terțe țări și consideră această similitudine un factor facilitator al cooperării internaționale dintre România și Japonia, pe teme globale prioritare precum conectivitatea, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, și în arii geografice de interes reciproc.
 
 
 
             Secretar,                                                                   Preşedinte,
                                                         Senator Cristian BORDEI                                     Senator Titus CORLĂȚEAN                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
București, 21 decembrie 2021
 
 
 
 



Go to top