Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Comisiei pentru afaceri europene, la cea de-a LXXI reuniune a Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (COSAC)

Senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, a participat în perioada 24 - 26 martie a.c., la cea de-a LXXI reuniune a Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (COSAC), eveniment care a avut loc la Bruxelles, în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene.
Din delegația Senatului au făcut parte senatorii Robert Cazanciuc și Dănuț Bica – membrii ai Comisiei.
Cea de-a LXXI  reuniune s-a axat pe cinci tematici principale, respectiv:  bilanțul mandatului european 2019-2024 și perspectivele pentru programul strategic al Consiliului pentru perioada 2024-2029, politica de gen și reprezentarea femeilor și a bărbaților în parlamente, autonomia strategică deschisă-competitivitate și reziliență și viitorul democrației și statul de drept în Europa precum și situația din Ucraina.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Vasile Dîncu a intervenit în cadrul sesiunii referitoare la autonomia strategică și a transmis că ”atunci când vorbim despre viitorul Europei, vorbim despre autonomia strategică a Uniunii Europene, despre securizarea economică, militară ori medicală, dar în egală măsură este nevoie să gândim viitorul printr-un concept complementar: securizarea generațională. Viitorul nostru, al tuturor, este legat de tineri. Noi, cei care avem responsabilități în instituțiile europene ori la nivel decizional și politic în Europa, trebuie să ne gândim la ce înțeleg tinerii din ceea ce înseamnă, în prezent, Uniunea Europeană, dacă ei rezonează cu valorile pe care s-a fondat Uniunea și să ne gândim la cum anume putem să le transmitem copiilor și tinerilor toate aceste valori care stau la baza democrației și a statului de drept. Salvarea Europei stă în comunicarea proiectului ei, spunea în urmă cu 10 ani sociologul francez Dominique Wolton. Sunt și eu de aceeași părere”.
”Cred deci că cea mai importantă formă de autonomie strategică este aceea de a educa reziliența tinerilor. Doar astfel putem să avem pretenția că facem tot ceea ce este posibil pentru a asigura, cu adevărat, autonomia strategică a Uniunii, pe termen lung și că ne gândim cu adevărat la viitorul ei” a transmis senatorul Vasile Dîncu, în finalul intervenției sale.
Senatorul Cazanciuc a afirmat, în cadrul sesiunii referitoare la statul de drept că ”în ultimii 20 de ani justiția a fost un element central al multor campanii electorale, fiind din păcate utilizată de multe ori ca o armă politică și nu ca pe o nevoie reală a societății. Cred că în viitoarele mandate un obiectiv comun va fi să creștem încrederea populației în cei care fac legile, parlamentele, și în cei care aplică legile, justiția, altfel va fi foarte greu să vorbim despre stat de drept.
Pentru a face acest lucru în România am semnat în urmă cu mai bine de 10 ani un memorandum între Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Ministerul Public și CSM, la care s-a alăturat ulterior și Uniunea Barourilor, prin care magistrații și avocații predau Educație juridică în școli, disciplină care a devenit materie obligatorie prin noile legi ale educației de anul trecut.
Va trebui de asemenea să luptăm pentru independența justiției, văzută ca o garanție pentru cetățean că nimeni nu se amestecă în actul de justiție, și nu ca pe un privilegiu al magistraților”.
 
Elemente de context
 
Conferinţele organelor specializate în afaceri europene din parlamentele Uniunii Europene (COSAC) reprezintă cel mai important for de dezbatere a problemelor europene între membrii parlamentelor naţionale din cadrul UE.
Plenara Conferinței comisiilor pentru afaceri europene a parlamentelor din Uniunea Europeană reunește delegații ale comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naționale ale statelor membre și observatori din țările partenere din UE. În cadrul conferinței, parlamentarii au ocazia să discute aspecte ale agendei europene şi să facă schimb de bune practici parlamentare. Reuniunea plenară a COSAC închide seria evenimentelor organizate, în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de Portugalia.
Este o practică obișnuită pentru delegațiile COSAC să prezinte contribuții şi concluzii comune în atenția Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei Europene.



Go to top