Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Ion Prioteasa la reuniunea Subcomisiei pentru cultură, diversitate și patrimoniu a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Ion Prioteasa, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat, în zilele de 21 și 22 februarie 2023, la reuniunea Subcomisiei APCE pentru cultură, diversitate și patrimoniu, ale cărei lucrări au avut loc în Grecia, la Olympia, la sediul Academiei Olimpice Internaționale.
Principala temă a reuniunii a abordat efectele schimbărilor climatice asupra diferitelor categorii ale patrimoniului cultural. În cadrul audierii pe acest subiect a reprezentanților Ministerului elen al Mediului și Energiei și ai mediului academic de la universitățile din Salonic, Atena și Patras, au fost discutate: strategii de atenuare și adaptare în fața schimbărilor climatice, contribuția inovării și cercetării în prezervarea în condiții adecvate a moștenirii culturale, precum și conștientizarea importanței patrimoniului cultural în rândul cetățenilor, în special prin intermediul educației și formării.
Participanții au concluzionat că adoptarea unor răspunsuri politice la nivel național, regional și local, precum și la scară europeană, presupune o schimbare profundă a mentalităților, o reconfigurare a comportamentelor instituționale, crearea unor noi parteneriate și modele comerciale, adaptarea proceselor de amenajare a teritoriului în zonele urbane și rurale, precum și asigurarea unei gestionări eficiente a resurselor și energiei. În final, a fost evidențiată relevanța instrumentelor juridice ale Consiliului Europei în atingerea acestor obiective, precum Convenția-cadru privind valoarea patrimoniului cultural pentru societate (Convenția de la Faro), care stabilește legături nemijlocite între patrimoniu, drepturile omului și democrație și, respectiv, Acordul parțial EUR-OPA Riscuri Majore, care abordează protecția patrimoniului cultural în fața catastrofelor naturale și tehnologice prin promovarea unei culturi a riscului și a rezilienței la dezastre.



Go to top