Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Statelor Unite ale Americii în România, David Muniz

Președintele interimar al Senatului a salutat nominalizarea unui nou ambasador al Statelor Unite ale Americii în România în persoana doamnei Kathleen Kavalec.
Alina-Ștefania Gorghiu a adresat mulțumiri părții americane pentru anunțul președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, de a suplimenta trupele în România prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă, asigurând astfel consolidarea securității României și a securității întregului Flanc Estic al Alianței.
În cadrul dialogului, înaltul oficial român a subliniat faptul că includerea României în programul Visa Waiver rămâne o prioritate pe agenda bilaterală, având o importanță deosebită pentru cetățenii români, reconfirmând totodată statutul României de partener strategic al Statelor Unite ale Americii. În acest sens, a pledat pentru necesitatea continuării și intensificării cooperării Ambasadei SUA la București cu Guvernul României în eforturile comune de a reduce rata de refuz a vizelor, care să permită înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește includerea țării noastre în Programul Visa Waiver.
Oficialul american și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de autoritățile române refugiaților din Ucraina, precum și pentru măsurile privind accesul gratuit la sistemul de sănătate, educațional și integrare pe piața muncii al acestora.
O altă temă aflată pe agenda întrevederii a vizat prioritățile legislative ale Senatului României în sesiunea care va începe curând, printre acestea numărându-se legile justiției, ale educației, securității naționale, precum și a legii privind avertizorii de integritate potrivit prevederilor Directivei UE.
Dialogul a relevat și importanța egalității de gen la nivelul decizional politic, precum și necesitatea adoptării de măsuri pentru a spori gradul de participare al femeilor la exercițiul politic. În acest sens, discuțiile au vizat stadiul inițiativei legislative privind introducerea unei cote minime de reprezentare a femeilor și bărbaților în Parlament.
În încheiere, părțile au convenit asupra faptului că o cooperare puternică între România și Statele Unite ale Americii va aduce beneficii concrete la nivelul celor două economii și va juca un rol crucial în consolidarea rezilienței strategice transatlantice pentru a putea combate încercările Federație Ruse de a instrumenta criza energetică și alimentară cu scopul susținerii propriilor politici agresive și expansioniste.



Go to top