Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

”Drepturile copilului în contextul provocărilor actuale” 30 de ani de la adoptarea Convenției Organizației Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului

30 de ani de la una dintre cele mai importante realizari ale umanitatii si omenirii
 
 
Acum 30 de ani, intreaga lume a facut un salt absolut extraordinar. La randul lor, liderii lumii s-au ridicat la un nivel care pana atunci era doar dezirabil, luandu-si un angajament istoric fata de copii si adoptand Conventia Natiunilor Unite asupra Drepturilor Copilului.
Un document universal. Un document atat de necesar si care a parafat cu adevarat caracterul universal al drepturilor omului in ansamblul lor, a marcat adevarata echitate si a conferit drepturilor omului caracterul lor deplin.
Acest act a devenit cel mai ratificat tratat in materie de drepturile omului din lume si a facut in doar 30 de ani ceea ce multe alte documente si acte nu au reusit.
Azi, cand celebram Ziua Internationala a Drepturilor Omului, celebram si 30 de ani de la unul dintre cei mai importanti pasi pe care omenirea a reusit sa ii faca. Unul dintre actele cele mai importante pe care fiecare stat cu adevarat axat pe om si pe valorile umane putea sa il adopte.
Azi, omenirea implineste 30 de ani de cand a recunoscut si parafat oficial nevoia de recunoastere, respectare si protejare a drepturilor copiilor sai. Insa, asa cum ne uitam inapoi in urma cu 30 de ani, credem ca ar trebui sa privim inainte si la urmatorii 30 de ani. Avem nevoie, este vital sa ii ascultam pe copiii de acum privitor la toate marile probleme sau aspecte cu care se confrunta pentru ca, 30 de ani mai tarziu, omenirea sa se bucure de inca o noua generatie de tineri si de adulti nu doar libere, ci si perfect constiente si capabile sa isi aleaga viata. Atat la nivel personal, cat si global in acord cu cele mai profunde valori umane.
Avem nevoie sa incepem acum sa lucram impreuna la solutiile secolului XXI pentru a rezolva problemele secolului XXI si ale secolelor viitoare. Si, in acest caz, avem nevoie de ei. De copii. De cei care poate, mai mult ca oricare alte generatii precedente, se confrunta cu probleme si perspective care, in alte secole, pareau de neimaginat si cu un ritm al vietii pentru care schimbarea permanenta si din ce in ce mai accelerata reprezinta regula si forma de a fi.
Aici, in cadrul Comisiei care are misiunea de a transpune in realitate drepturile si libertatile umane, de a insufla valorile umane profunde in orice act statal si societar si de a se asigura ca nimeni, nimic si niciodata sa nu functioneze in afara acestora, suntem mandri ca am acordat si vom continua sa acordam din ce in ce mai mult spatiu din cadrul activitatii noastre aspectelor si problematicii care privesc drepturile copilului.
In Romania, ca si in intreaga lumea de altfel, pasi importanti au fost facuti in aceasta directie, insa, cu toate acestea, mai avem un drum lung de parcurs si niciodata nu exista un moment mai mult ca "acum" pentru a cauta acele solutii de care nu doar copiii, ci, prin ei, intreaga umanitate are nevoie.
Pentru ca un drept al copilului respectat inseamna un adult cu o sansa la viitor si numeroase alte posibilitati pentru intreaga lumea in asa fel incat drepturile omului sa devina forma cea mai fireasca si naturala de a fi.
Pentru ca, asa cum Nelson Mandela spunea, "nu poate exista o dezvaluire mai intensa a sufletului unei societati decat modul in care isi trateaza copiii."
Pentru ca nimic, niciodata nu poate si nu trebuie sa primeze in fata drepturilor si libertatilor fiintei umane, de la nasterea si pana la moartea sa.


Go to top