Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervenția senatorului Titus Corlățean la dezbaterile raportului pe tema susținerii perspectivei europene pentru Balcanii de Vest, din Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, participă, in perioada 10-14 octombrie 2022, la reuniunile  comisiilor, grupurilor politice, Biroului Adunării și la dezbaterile plenare prilejuite de cea de-a patra parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
În cea de-a doua zi a sesiunii, senatorul român a avut o intervenție, în cadrul dezbaterilor din plenul Adunării, a proiectului de raport cu tema: Susținerea perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest, raportor, George Papandreou (Grecia, SOC).
În cadrul acestei intervenții, senatorul Titus Corlățean a reafirmat necesitatea accelerării procesului de aderare la Uniunea Europeană a statelor din Balcanii de Vest, integrarea europeană reprezentând, în opinia sa, singura soluție pentru pace, pentru consolidarea stabilității regionale și pentru dezvoltarea pe termen lung a regiunii. În context, a reafirmat că, din perspectiva experienței României, contribuția regională este una însemnată pentru îmbunătățirea climatului regional și pentru accelerarea procesului de reformare și consolidare democratică a acestor țări.
În ceea ce privește creșterea relevanței formatelor regionale de cooperare, prin promovarea unei abordări incluzive, senatorul Titus Corlățean a dat exemplul președinției române a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), din anul 2014, atunci când România a reușit, printr-un efort politic de negocieri deosebit, să amorseze unele poziții ale autorităților de la Atena și Skopje și, mai ales, cu sprijinul Serbiei și al Kosovo, să identifice soluții adecvate pentru includerea Kosovo ca membru al acestui format. Acest fapt a condus, atunci, la o președinție de succes, într-un context dificil nu doar pentru aceste state ci și pentru România, având în vedere poziția cunoscută a țării noastre, de nerecunoaștere a entității menționate.
De asemenea, senatorul român a reafirmat faptul că protecția drepturilor minorităților naționale din țările din Balcanii de Vest reprezintă o problematică importantă și, totodată, o condiție pentru parcurgerea cu succes a procesului de integrare europeană a acestor țări.



Go to top