Cu ocazia celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Strasbourg, 7-11 aprilie 2025, Comisia APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului l-a ales cu unanimitate de voturi pe senatorul Titus Corlățean ca raportor pentru avizul statutar al Adunării pentru proiectul de protocol de amendament la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea terorismului din 2005 (Convenția de la Varșovia).
În pregătirea acestui aviz statutar solicitat Adunării de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, Comisia APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului a organizat un schimb de vederi cu participarea președintelui Comitetului Consiliului Europei pentru Combaterea Terorismului (CDCT), Nicola Piacente. În cadrul dezbaterii, expertul Consiliului Europei a subliniat că este necesară modificarea art. 1 al Convenției de la Varșovia prin adoptarea unei definiții juridice paneuropene a infracțiunii de terorism, cu o sferă mai largă de cuprindere și pe deplin adaptată dinamicii fără precedent a acțiunilor teroriste din ultimii ani. De asemenea, a menționat că activitatea de prevenire și combatere a terorismului, din perspectiva Convenției Europene a Drepturilor Omului, pe de o parte, conferă protecție dreptului la viață și necesității de a fi respectată ordinea publică, iar pe de altă parte asigură respectarea principiului securității juridice - nullum crimen sine lege, nulla poena sine lege.
În context, senatorul Corlățean a arătat că modificarea definiției legale a infracțiunii de terorism este un demers de o complexitate deosebită întrucât presupune o actualizare a modalităților de prevenire și combatere a terorismului, care să ia în considerare caracterul diversificat și din ce în mai sofisticat al acțiunilor teroriste. Totodată, a atras atenția asupra faptului că proiectul de protocol pe care Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei l-a inițiat nu este unul opțional, ci este un protocol de amendament la Convenția de la Varșovia, care va trebui ratificat de toate statele părți la Convenție, pentru a intra în vigoare.
Proiectul de aviz statutar pe acest subiect urmează a fi adoptat la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului (Paris, 13 mai 2025), iar forma finală a avizului statutar, care va fi transmis în atenția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, urmează să fie supusă votului în plen cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 23-27 iunie 2025).