Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat pentru propunerea de excludere a Federației Ruse din Consiliul Europei

Cu ocazia lucrărilor Sesiunii extraordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) desfășurate, în format hibrid, la Strasbourg și online, 14-15 martie 2022, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat, în seara zilei de 15 martie a.c., în unanimitate, un aviz potrivit căruia „Comitetul Miniștrilor ar trebui să solicite Federației Ruse să se retragă imediat din Consiliul Europei.” Avizul adoptat de plenul APCE a avut la bază raportul: Consecințele agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, raportor: Ingjerd Schou, Norvegia, Grupul Conservatorilor Europeni și Alianța Democraților.
Membrii Delegației Parlamentului României la APCE au votat în favoarea deciziei de excludere a Federației Ruse, în condițiile în care atacul militar al Federației Ruse împotriva Ucrainei constituie o încălcare gravă a Statutului Consiliului Europei (articolul 3), incompatibilă cu statutul de membru al Organizației de la Strasbourg și o violare a Cartei Națiunilor Unite, a Actului Final de la Helsinki și a Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă.
Senatorul Titus Corlățean a inițiat, împreună cu toți membrii Delegației Parlamentului României la APCE, două amendamente la avizul Adunării, ambele adoptate în unanimitate de plenul APCE. Primul se referă la includerea, alături de mențiunile exclusive la Ucraina și Georgia din textul inițial al raportului, a agresiunii Federației Ruse împotriva Republicii Moldova prin ocuparea regiunii sale transnistrene, în istoricul agresiunilor săvârșite de Federația Rusă la adresa statelor membre ale Consiliului Europei. Al doilea amendament a propus menționarea corectă a numărului de refugiați ucraineni care au intrat pe teritoriul României. Cele două amendamente au fost semnate și de senatorii Viorel-Riceard Badea, Elena-Simona Spătaru și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, de membrii deputați ai Delegației române la APCE, precum și de membri ai Adunării din Franța, Ucraina, Estonia, Marea Britanie, Georgia, Turcia și Islanda reprezentând toate cele cinci grupuri politice ale Adunării.
Potrivit avizului adoptat, membrii Adunării și-au exprimat aprecierea pentru generozitatea și solidaritatea statelor vecine Ucrainei, care continuă să găzduiască sute de mii de refugiați, în special femei și copii, în timp ce protestele împotriva războiului din Federația Rusă sunt crunt reprimate, libertatea de exprimare și de întrunire sunt îngrădite, iar activitatea majorității organizațiilor media independente a fost suspendată.
Textul adoptat, în unanimitate, la finalul sesiunii extraordinare a APCE exprimă solidaritatea cu Ucraina și cu poporul ucrainean și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea, independența și integritatea Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.
La finalul sesiunii extraordinare, Tiny Kox, președintele APCE a declarat: „Suntem triști că astăzi a trebuit să ni se ceară excluderea unui stat care a fost membru al Organizației de mai bine de 25 de ani, dar sunt bucuros că am îndrăznit să o facem. Nu există loc în această Organizație pentru care cei care depășesc liniile roșii”.
 
Miercuri, 16 martie 2022, Comitetul Miniștrilor, a decis, într-o reuniune extraordinară, să excludă Federația Rusă din rândul statelor membre ale Consiliului Europei, în contextul procedurii inițiate în baza art. 8 din Statutul Consiliului Europei și în urma avizului solicitat APCE, care a recomandat Comitetului Miniștrilor măsura excluderii din organizație.
 



Go to top