Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia parlamentară pentru UNESCO și noul ambasador al României la UNESCO au marcat împreună Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, sărbătorită anual pe 16 noiembrie, a fost marcată de membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO printr-o ședință festivă, la care a participat Excelența Sa, doamna Simona Mirela Miculescu, noul Ambasador al Delegației Permanente a României la UNESCO.
 
Comisia permanentă pentru UNESCO s-a implicat în ultimii ani în rezolvarea unor probleme serioase ale patrimoniului românesc înscris în UNESCO și considerăm ca reușite înscrierea Mărțișorului și a Scoarței românești în Lista patrimoniului cultural imaterial al omenirii. Faptul că s-a limpezit situația terenurilor de la Cetățile dacice din Munții Orăștiei, care, timp de 30 de ani, au fost expuse braconajului arheologic și degradării, este tot un merit al comisiei, ai cărui membri au înțeles să facă doar o politică de salvgardare a patrimoniului românesc. Tot la capitolul reușite trecem și deblocarea dosarului comun cu Republica Moldova privind țeserea cămășii cu altiță, ia, și faptul că am creat grupuri de lucru, am sesizat ministerele abilitate ori de câte ori a fost nevoie și am reușit să aducem pe agenda specialiștilor și alte situații sau dosare noi”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele comisiei.
 
Excelența Sa Simona Miculescu, care își începe activitatea la Delegația Permanentă a României la UNESCO cu dorința de a continua buna colaborare cu membrii comisiei, consideră că una dintre prioritățile mandatului său va fi o mai bună reprezentare a României în forurile de decizie ale UNESCO. „Prin activități de diplomație și lobby, trebuie să-i dăm României un profil mai coerent în UNESCO, astfel încât interesele noastre specifice să fie promovate în interiorul forului internațional. Mai ales că 2021 este un an în care Conferința Generală UNESCO are pe agendă documente strategice și alocări bugetare definitorii pentru următorii ani. Și, tot în 2021, se împlinesc 65 de ani de când România a aderat la UNESCO”, a precizat Simona Miculescu.
 
Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România se sărbătorește din 2013 și a fost tot o inițiativă a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
 



Go to top