Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Participarea doamnei doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene la Conferința la nivel înalt privind cadrul UE pentru strategiile naționale pentru incluziunea romilor

În calitate de vorbitor principal, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene a încheiat, marți, 5 martie, prin intervenția sa, Conferința la nivel înalt privind Cadrul UE al strategiilor naționale pentru incluziunea romilor de la București.
Doamna senator Gabriela Crețu a salutat inițiativa de a organiza această conferință organizat în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene ale cărei priorități declarate  se concentreză pe cetățean și coeziune.
Poziționarea doamnei senator a fost bazată, pe de o parte, pe calitatea sa de reprezentant al stângii, interesat în incluziune socială și combaterea discrimării,  și pe de altă parte, ca reprezentat al unei Comisii , cea pentru afaceri europene din Senat – care a organizat în ultimii ani un număr mare de evenimente cu reprezentanții ai societății civile ce au avut ca obiectiv  problemele cu care confruntă membrii minorității rome. Dincolo ”de audieri, conferințe și evenimente publice, am analizat, am trimis opinii și am avut un dialogul activ cu instituțiile europeane cu privire la toate documentele europene sau naționale referitoare la această problematică”.
În opinia sa, este nevoie de voință politică pentru includerea pe agenda publică a realităților cu care se confruntă comunitatea romă (sărăcie, lipsă de locuințe, sănătate, educație, acces pe piața muncii etc) și, mai ales, de implementarea fermă a politicilor publice. ” Nu putem invoca o slabă finanțare, ci de o proastă gestionare” a subliniat domnia sa.
Gabriela Crețu a evidențiat faptul că în România și nu numai, punctul de plecare este cel legal, menit să întrerupă cercul vicios în care se află foarte mulți romi: neavând prioprietate -  nu au identitate; neavând identitate - nu pot beneficia de drepturi sociale; neavând acces la drepturile sociale se generează  consecințe extrem de periculoase pentru generațiile următoare, care sunt lipsite de șansa de a se dezvolta. ”În caz contrar, vom continua să dovedim că bogăția include și sărăcia exclude” a adăugat aceasta.
Pentru combaterea discriminării, a concluzionat doamna senator, avem nevoie de o schimbare profundă pe termen lung, având educația ca principal motor: ”Nu mă refer la educația a copiilor roma. Acest lucru este evident! Atragerea majorității ca parte a acestor strategii și politici este obligatorie pentru succesul lor”.
Conferința la nivel înalt privind Cadrul UE al strategiilor naționale pentru incluziunea romilor de la București, eveniment organizat în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în perioada 4-5 martie, la Palatul Parlamentului. Conferinița și-a propus să contribue la consolidarea cadrului european în domeniul incluziunii romilor bazat pe lecțiile învățate de România și pe necesitatea de a dezvolta politici publice europene care să țină cont de diversitatea romilor și contextul socio-economic al țărilor membre, evitându-se astfel abordarea globală și unitară a problematicii romilor.



Go to top