Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

USR promovează propunerile venite de la românii din Diaspora în cadrul Comisiei specială comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru modificarea legislației electorale

Astăzi, 25 iunie 2019, în cadrul Comisiei specială comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală s-a discutat despre modificarea Legii alegerii președintelui României pentru a facilita votul cetățenilor în Diaspora.
“La prima vedere, propunerea Autorității Electorale permanente include și unele elemente propuse de cetățenii români din Diaspora, în cadrul întâlnirilor din inițiativa #stopcozilavot. Optimizarea timpului pe care alegătorii îl petrec în secția de votare sau de oferirea unei puteri reale de decizie președintelui secției de votare pentru a prelungi programul în secții atunci când situația o impune sunt extrem de importante. Vom continua să promovăm propunerile venite de la românii din Diaspora pentru modernizarea sistemului de vot, astfel încât ele se regăsească în proiectul de lege” spune senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.
Grupurile parlamentare au convenit asupra temelor majore a trei mojore, în concordanță cu propunerile USR: extinderea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale; votul anticipat în secții; îmbunătățirea tehnică a desfășurării votului, inclusiv prelungirea programului de votare în cazuri excepționale.
Comisia specială comună se va reuni pentru a dezbate punctual subiectele și amendamentele atât miercuri, cât și joi. De altfel, Parlamentul a adoptat calendarul ședinței extraordinare între 1-5 iulie pentru a putea vota îmbunătățirile aduse legislației electorale.
 

Go to top