Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Raportul senatorului Titus Corlățean privind consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, adoptat de Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 26 aprilie 2022)

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a susținut, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în calitate de raportor, marți, 26 aprilie 2022, în numele Comisiei pentru afaceri politice și democrație, proiectul de raport cu tema: Dincolo de Tratatul de la Lisabona - consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană.
Raportul conține o serie de recomandări, propuneri și soluții concrete adresate Uniunii Europene, Parlamentului European și Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei, în baza unor contacte oficiale avute anterior la Bruxelles cu reprezentanți ai Comisiei Europene, cu membri ai Parlamentului European și cu echipele de negociatori privind aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care să conducă la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două organizații.
Consolidarea acestui parteneriat strategic a devenit și mai relevantă în contextul provocărilor de securitate determinate de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei și al unor provocări de natură antidemocratică din unele state europene.
Un obiectiv esențial al acestei cooperări îl reprezintă aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și crearea unui spațiu juridic unic în materia protecției drepturilor fundamentale la nivel european.
Totodată, raportul relevă rolul istoric al Consiliului Europei în etapa pregătirii integrării europene a statelor din centrul și estul Europei, pentru îndeplinirea standardelor democratice, fapt ce a condus la aderarea acestor țări la Uniunea Europeană. În ceea ce privește continuarea procesului de extindere și aspirațiile statelor in Balcanii de Vest și ale statelor din Europa de Est – Ucraina, Republica Moldova și Georgia – de aderare la Uniunea Europeană, Consiliul Europei trebuie să joace în continuare un rol esențial în pregătirea și accelerarea procesului de integrare europeană a acestor țări, pe care Uniunea Europeană trebuie să îl ia în considerare cât mai curând posibil.
Raportorul român a propus Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei organizarea, în perspectivă, a celui de-al IV-lea Summit al șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei, la care să fie asociată și Uniunea Europeană.
Proiectul de rezoluție și proiectul de recomandare propuse de raportor au fost adoptate, cu o largă majoritate, de plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
 



Go to top