Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Dezbaterea ,,Viitorul digital al Europei”

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României împreună cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Think-Tank-ul Digital Citizens Romania a organizat miercuri, 30 mai 2018, dezbaterea ,,Viitorul digital al Europei”.
Evenimentul a avut ca obiectiv consolidarea priorităților sectorului digital în contextul pregătirii și exercitării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România în perioada ianuarie – iunie 2019, respectiv în contextul formulării noii Agende Digitale pentru Europa – post 2020 și a bugetului aferent.
Dezbaterea ,,Viitorul digital al Europei” a început cu rezultatele consultărilor generate de Forumul EU-RO 2019, reuniune organizată de Ministerul Afacerilor Externe care a identificat trei direcții principale: securitatea cibernetică, educația digitală, inovarea și digitalizarea.
În cadrul dezbaterii, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României, doamna senator Gabriela Crețu, a subliniat faptul că, în prezent, asistăm la o lume aflată în schimbare din punct de vedere digital și că trebuie să fim pregătiți. ,,Deși avem expertiză excelentă pe domenii specifice, în cazul de față digitalizarea, aceasta trebuie pusă în contextul general și să observăm că un lucru bine făcut într-o zonă poate genera efecte de necontrolat în alta. Un exemplu este tendința ca factorul uman să fie înlocuit de sisteme automatizate, de roboți. Astfel, o întreagă societate construită pe anumite repere (locuri de muncă, contribuții sociale legate de locul de muncă) trebuie schimbată, iar noi trebuie să fim pregătiți. Dezbaterea de astăzi pornește și de la faptul că încă nu știm cum vom impozita serviciile digitale, cum vom face distribuția venitului obținut din robotică și digital sau ce măsuri trebuie să luăm astfel încât pe o piață concurențială dură, cetățenii și agenții economici români nu trebuie să fie dezavantajați de marii jucători de pe piață economică”.
De asemenea, doamna senator Gabriela Crețu a atras atenția asupra faptului că tehnologia nu trebuie să afecteze menținerea relațiilor umane și funcționarea societății, în ansamblul ei. ,,Viitorul s-a întâmplat deja ieri, iar noi trebuie să ne străduim rapid, nu neaparat să construim o societate digitală ci să păstram societatea umană, folosindu-ne de aspectele tehnice pe care revoluția digitală și a patra revoluție industrială ni le pune la dispoziție. ”
Evenimentul a reunit reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, ai mediului academic, ai companiilor de IT&C, precum și alți actori interesați de sectorul digital și posibilele contribuții ale președinției rotative a României la Consiliul UE în acest domeniu. Printre ei s-au numărat: doamna Manuela Catrina, secretar de stat în cadrul Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, doamna Cristina Andronic, subsecretar de stat al Ministerului Tineretului și Sportului, domnul Ioan-Cosmin Mihai, conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, domnul Daniel Ioniță, din partea CERT-RO, domnul Răzvan Rughiniș, co-fondator al Innovation Labs București, domnul Daniel Ilinca, vicepreședinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii-ANIS, domnul Viorel-Nicolae Gaftea, secretar științific al Academiei Române, doamna Adela Bradu, din partea Camerei de Comerț Româno-Americană, domnul Răzvan Bologa, conf. univ. dr. al Academiei de Studii Economice, domnul Radu Puchiu, expert al domeniului guvernare deschisă, doamna Raluca Moraru din partea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și alții.
 



Go to top