Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la evenimentele parlamentare din cadrul Forumului pentru Guvernanța Internetului Katowice, 6-8 decembrie 2021

La invitația Uniunii Interparlamentare (UIP), în perioada 6-8 decembrie a.c., o delegație a Grupului Roman al UIP (GRUI) a participat la evenimentele parlamentare organizate la Katowice și online, cu sprijinul Seimului Republicii Polone și al Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU (UNDESA), cu ocazia ediției 2021 a Forumului pentru Guvernanța Internetului (IGF).
Din delegația GRUI au făcut parte senatorii Vasilică Potecă, membru al Comitetului Director al GRUI, secretarul Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației, Maricel Popa, membru al GRUI și al Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației, Sorin-Cristian Mateescu, membru al Comitetului Director al GRUI și al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, precum și deputatul Adrian-Miroslav Merka, secretar al Biroului Executiv al GRUI.
La ceremonia de deschidere a Forumului au transmis mesaje video Andrzej Duda, președintele Republicii Polone și Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite. S-au adresat, de asemenea, participanților Mateusz Morawiecki, primul ministru al Republicii Polone, Marcin Krupa, primarul orașului Katowice și Liu Zhenmin, sub-secretar general al Națiunilor Unite.
Pe parcursul lucrărilor, parlamentari de pe toate continentele au discutat despre provocările actuale în materie de guvernanță a Internetului, din perspectiva posibilelor abordări legislative, la nivel național și internațional.
Pornind de la prezentările tematice realizate de experți ai Consiliului Europei, Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), UNDESA, UNESCO, OCDE s.a., participanții au încercat să răspundă unor întrebări esențiale: Cum putem beneficia de servicii digitale de calitate fără a prejudicia dreptul la viață privată și imperativul protecției datelor personale?  Cum putem garanta libertatea de exprimare, diversitatea și schimbul de opinii, combătând, în același timp, dezinformarea și abuzurile online? Cum putem maximiza beneficiile Inteligenței Artificiale (IA), limitând riscurile asociate utilizării IA, în general, și impactul pe care procesele decizionale bazate pe IA îl pot avea asupra respectării drepturilor omului, în special? 
În intervențiile lor, participanții au subliniat că parlamentele au responsabilitatea de a se asigura că spațiul digital rămâne deschis și, totodată, sigur, și că toate răspunsurile la actualele provocări digitale pun în centrul lor oamenii. Transparența, consultările cu toate părțile interesate, evaluarea impactului asupra drepturilor omului, precum și cooperarea și schimbul de informații între parlamente sunt factori indispensabili pentru o activitate legislativă eficientă și pentru facilitarea coerenței de reglementare și a interoperabilității la nivel regional și global.  
 
 
 
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
 
Forumul pentru Guvernanța Internetului, organizat anual sub egida ONU, oferă  oficialilor guvernamentali, experților, parlamentarilor, reprezentanților mediului de afaceri, mass media, mediului academic și societății civile, o platformă globală pentru schimburi de idei, opinii și experiență cu privire la diferitele aspecte ale guvernanței spațiului digital. Ediția 2021 a IGF (Katowice și online, 6-10 decembrie 2021), intitulată Internet United, include 250 de evenimente la care participă, fizic și virtual, peste 7.000 de delegați. În contextul accelerării proceselor de digitalizare ca urmare a pandemiei de COVID-19, Forumul și-a propus să mobilizeze comunitatea internațională pentru reducerea decalajelor digitale la scară globală și o mai bună protecție a drepturilor omului în mediul online. Conform statisticilor UIT, pe fondul crizei pandemice, numărul utilizatorilor de Internet a crescut de la 4,1 miliarde în 2019 la 4,9 miliarde în 2021. Cu toate acestea, la ora actuală aproximativ 2.9 miliarde de oameni, marea majoritate (96%) din țări în curs de dezvoltare, nu au acces la Internet și riscă să fie lăsați în urmă de revoluția digitală.
 
 
 
 



Go to top