Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Creșterea reprezentării femeilor în Senatul României: o analiză pe parcursul a 34 de ani

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități în parteneriat cu Asociația Women for a better society, a organizat luni, 25 martie a.c., la Senat, conferința “Femei în politică pentru o societate mai bună”.
Senatoarea Lucica Dina Muntean a prezentat analiza evoluției reprezentării femeilor în Senatul României pe parcursul a 34 de ani, începând cu legislatura din 1990-1992 și ajungând la cea din 2020-2024. Datele analizate arată o tendință generală de creștere, dar lentă a reprezentării femeilor în acest for legislativ.
Conform studiului prezentat în cadrul conferinței, în legislatura 1990-1992 a fost o singură femeie senatoare. În timp, acest număr a crescut semnificativ, ajungând la 25 de femei în legislatura 2020-2024. Acestă evoluție reprezintă un progres semnificativ, dar lent, în direcția egalității de gen în politica românească.
În urma centralizării datelor, constatăm că din cele 41 de Județe ale României, 5 județe nu au avut niciodată ca reprezentant al Senatului o femeie, anume: Arad, Caraș Severin, Giurgiu, Harghita, Mureș, Satu-Mare.
”În contextul promovării principiului egalității de gen, am solicitat expunerea tabloului cu membrele instituției noastre în perioada 1990-2024, la Senat. Această inițiativă are scopul de a sublinia importanța și contribuția femeilor în procesul decizional și de a inspira și susține participarea lor în continuare” a spus senatorul Negoi Remus Eugen, președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități.
”Nu este suficient să avem mecanisme care să asigure doar prezența femeilor pe listele de candidaturi; trebuie să ne asigurăm că aceste mecanisme conduc efectiv la alegerea femeilor în funcții cheie în Parlament, consilii județene si consilii locale. Tocmai de aceea am propus Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități introducerea în procedură legislativă a unei propuneri de modificare legislativă vizând penalizarea financiară a partidelor care nu ating un anumit procent de femei alese. Astfel, subvenția va fi primită integral numai în situația în care există o paritate, la nivel de aleși ai partidului politic, între bărbați și femei și, potrivit propunerii noastre, în cazul în care nu există această paritate, subvenția anuală de la bugetul de stat va fi diminuată cu un procent egal cu valoarea diferenței dintre procentul de bărbați aleși și cel de femei alese”,  a spus  Ana Maria Pătru, președinta Asociației Women for a better society.



Go to top