Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia pentru afaceri europene a organizat marți, 14 decembrie a.c., o primă dezbatere sub egida COFE cu tema ”Democrația europeană”

Evenimentul face parte dintr-o serie de reuniuni parlamentare pe care Comisia pentru afaceri europene a Senatului urmează sa le organizeze sub egida Conferinței privind Viitorul Europei, în anul următor.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Angel Tîlvăr, în calitate de gazdă a evenimentului, dar și de keynote speaker, a propus o analiză și o evaluare a mecanismelor de decizie la nivelul instituțiilor UE și a evidențiat tendințele europene de schimbare a acestora, așa cum sunt reflectate în dezbaterile europene inter-instituționale, dar și în grupurile de lucru ale COFE.
Dezbaterea s-a axat pe o prezentare sectorială din partea instituțiilor statului, Parlament, Guvern, a Comisiei Europene prin intermediul Reprezentanței,  a mediului academic și al celui ONG-ist și a avut drept scop să determine o reflecție onestă, motivată de provocările europene – precum pandemia de covid-19 - corelată cu oportunitatea digitalizării și a efectelor acesteia asupra statului și a cetățenilor. 
Senatoarea Anca Dragu, membră a comisiei, a abordat tema ”Democrație și reprezentare. Participarea femeilor în politică”, iar senatoarea Gabriela Crețu, membră a Comisiei pentru afaceri europene a vorbit despre ”Democrația europeană și tentația populismului”. Senatorul Vlad Pufu, Secretar al Comisiei pentru afaceri europene  a avut o intervenție despre ”Democrație și digitalizarea. Provocări și amenințări” în timp ce din partea guvernului, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Cornel Feruță a adus în discuție contribuția Uniunii Europene la consolidarea democrației.
In continuarea dezbaterii, doamna Anca Păduraru, de la Reprezentanța Comisiei Europene în România, a prezentat perspectiva Comisiei asupra democrației participative și viitorul Europei.
La dezbateri au mai participat din partea SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu și studenții doctoranzi Alexandru Ionașcu și Miruna Țuțuianu, care au abordat tema democrației din perspectivă academică.
Societatea civilă a fost reprezentată de Doru Costea, din partea New Strategy Center, care  a abordat tema democrației europene prin prisma conceptelor de securitate, drepturile omului, democrație și tehnologie.



Go to top