Comunicate de presă

Participarea la cea de-a treia parte a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)

În perioada 23-27 iunie 2025 a avut loc, la Strasbourg, cea de-a treia parte a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). În cadrul sesiunii, au fost organizate, pe lângă dezbaterile în plen, reuniuni ale Biroului, comisiilor și grupurilor politice constituite la nivelul APCE.
La sesiune au participat senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, și Maria-Gabriela Horga, președinta Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, membri ai Delegației Parlamentului României la APCE.
Senatorul Titus Corlăţean a prezentat în plenul Adunării, în calitate de raportor al  Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, proiectul Avizului statutar al Adunării Parlamentare la Proiectul Protocolului pentru amendarea Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea terorismului.
Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea terorismului – Convenția de la Varșovia – este primul instrument juridic internațional de combatere a acțiunilor teroriste, în acord cu obligațiile prevăzute în Rezoluția 2178 (2014) a Consiliului de Securitate al ONU.
Lucrările au inclus dezbateri ale rapoartelor cu următoarele teme:
Activitatea Biroului și Comisiei permanente;
Observarea alegerilor parlamentare din Albania; Aspectele juridice și privind drepturile omului ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei;
Protecția drepturilor omului în și prin sport - obligații și responsabilități comune;
Mișcarea Olimpică și menținerea păcii: este neutralitatea în sport în slujba valorilor sportului?;
Promovarea participării incluzive la viața parlamentară: egalitate de gen, politici incluzive și accesibilitate;
Salvarea vieților migranților pe mare și protecția drepturilor acestora;
Provocări și cerințe ale actorilor publici și privați în gestionarea migrației;
Mobilizarea socială, mișcările sociale și reacția poliției în statele membre ale Consiliului  Europei: este  nevoie de un nou contract social?; 
Analiză și linii directoare pentru o tranziție energetică sustenabilă și echitabilă în plan social. Au fost adoptate rezoluții și/sau recomandări formulate în baza acestor rapoarte.
Au susținut alocuțiuni în plenul Adunării: Ian Borg, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe și turismului al Maltei, președintele Comitetului Miniștrilor, în contextul președinției malteze (mai-noiembrie 2025) a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, Robert Abela, prim-ministrul Maltei, precum și Gordan Grlić Radman, ministrul afacerilor externe și europene al Croației.
De asemenea, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a fost invitat să se adreseze plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în contextul semnării acordului privind constituirea unui Tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Acordul a fost semnat de președintele Zelenski și de secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset.
 

publicat în data de 30.06.2025 11:14:08


Go to top