Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Anca Dragu la Conferința interparlamentară cu tema „Eliminarea violenței împotriva femeilor”

Senatoarea Anca Dragu, membră a Comisiei pentru afaceri europene, a participat marți, 30 noiembrie a.c.,  la lucrările Conferinței interparlamentare cu tema „Eliminarea violenței împotriva femeilor”organizate, în format online, de Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM), împreună cu Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și Subcomisia pentru drepturile omului (DROI) din Parlamentul European.
Evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaționale pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, marcată, anual, la 25 noiembrie, a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare, în legătură cu acest subiect important și a constituit un bun prilej pentru a explora situația actuală a politicilor în domeniul violenței de gen dar și pentru a oferi ocazia unui schimb de informații și de bune practici, în vederea eliminarării violenței împotriva femeilor, la scară globală.
Reuniunea a fost structurată în patru sesiuni: violența sexuală ca armă de război, combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor cu dizabilități, violența cibernetică și Convenția de la Istanbul.
În cadrul dezbaterilor din Sesiunea IV, dedicată Convenției de la Istanbul, senatoarea Anca Dragu a relevat reforma cuprinzătoare a legislației române privind violența domestică, în conformitate cu prevederile Convenției de la Istanbul, dar a atras atenția că este nevoie de un proces de schimbare a mentalității. În plus, senatoarea a subliniat necesitatea mai multor politici în domeniu, la nivel european.
În expunerea sa, senatoarea Dragu a opinat ca în Rapoartele de țară pentru fiecare stat membru al UE ar trebui să existe secțiuni specifice care să evalueze tratamentul aplicat femeilor în fiecare stat. „Totodată, Recomandările specifice de țară (RST) ar trebui să includă și puncte concrete privind combaterea violenței împotriva femeilor iar bugetele naționale să cuprindă linii bugetare pentru implementarea acestor politici”, a afirmat senatoarea Anca Dragu.
La reuniune au participat înalţi reprezentanţi ai Parlamentului European, precum şi membri ai parlamentelor naționale din întreaga Uniune Europeană.



Go to top