Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

“Drepturile omului, egalitate de șanse și aspecte sociale”

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului României, împreună cu Centrul de presă MediaUno, a organizat în data de 10 noiembrie a.c. dezbaterea națională ”Drepturile omului, egalitate de șanse și aspecte sociale”.
Scopul evenimentului este de a identifica oportunități și provocări specifice ale egalității de șanse, incluziunii sociale, drepturilor persoanelor cu dizabilități, combaterii discriminării rasiale și etnice, precum și promovării diversității și nediscriminării în toate domeniile vieții.
În acest sens, au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor reprezentative în domeniul drepturilor omului, dar și reprezentanți ai societății civile și ai tinerilor.
În discursul din deschidere, senatoarea Anca Dragu a prezentat o cartografiere a problemelor de drepturile omului din România, urmare a celor 251 de recomandări primite în sesiunea de evaluare cuprinse în raportul României în cadrul reuniunii de evaluare periodică universală a respectării drepturilor omului de către statele membre ale Organizației Națiunilor Unite și și-a asumat angajamentul conform căruia comisia parlamentară pe care o prezidează va face în acest sens tot ceea ce este necesar, inclusiv întrebări, interpelări și propuneri legislative pentru a elimina/diminua încălcări ale drepturilor omului dar și pentru a determina executivul să implementeze recomandările primite.
Au fost abordate teme cu privire la impactul crimei organizate, traficului de persoane și de droguri asupra societății și economiei, inclusiv costurile sociale, consecințele pentru sănătate și stabilitatea socială.
 ”Avem nevoie de o strategie pentru drepturile omului în toate politicile dar și de un plan național de acțiuni în domeniul drepturilor omului. Trebuie să punem accent pe educație și conștientizare, formarea, în spiritul respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Trebuie să avem o abordare coordonată la nivel internațional, implicarea guvernelor, a organizațiilor non-guvernamentale și a societății civile, precum și o atenție constantă la evoluțiile tehnologice și sociale care pot influența acest fenomen” a concluzionat senatoarea Anca Dragu.
Scopul Strategiei și al Planului este de a asigura implementarea unor măsuri care să permită dezvoltarea în condiţii egale, a tuturor cetăţenilor. În particular, asigurarea faptului că toți cetățenii, în special cele mai vulnerabile grupuri, beneficiază de drepturile lor fundamentale, de cadrul legal și de servicii de calitate în conformitate cu standardele internaționale privind drepturile omului.



Go to top