Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Primirea de către domnul senator Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului Românie, a E.S. domnul José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, domnul Titus Corlățean, l-a primit, la invitația sa, în data de 18 februarie a.c., pe E.S. domnul José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România.
Discuțiile au pus în evidență cadrul general pozitiv de cooperare bilaterală în plan politic, economic și cultural dintre cele două țări, bazat pe fundamentul comun al identității latine al celor două popoare. În acest context, senatorul Corlățean a evocat întâlnirile bilaterale fructuoase avute în 2013, în calitate de ministru al afacerilor externe al României, la acel moment, cu omologul său mexican, domnul José Antonio Meade Kuribreña,  în marja unor reuniuni internaționale cu caracter multilateral.
Cei doi oficiali au confirmat interesul de a promova în cursul anului 2021 cooperarea prin mecanismele parlamentare, inclusiv prin intermediul videoconferințelor, începând cu Comisiile pentru politică externă și grupurile parlamentare de prietenie.
Senatorul Corlățean a abordat situația de criză intervenită recent, legată de un grup de cetățeni români reținuți în aeroporturile New Mexico și Cancun, cărora le-a fost interzis temporar accesul pe teritoriul Mexicului.
Cei doi oficiali au căzut de acord, ținând cont de complexitatea și sensibilitatea acestei situații, de necesitatea de a face distincție între cazurile concrete individuale care pot ridica probleme din punctul de vedere al conformității cu legea penală a statului suveran și cele ale majorității cetățenilor români, care sunt și cetățeni ai Uniunii Europene, și care au o conduită conformă cu legea, pentru a nu fi luate decizii arbitrare, cu caracter colectiv.
A fost abordată necesitatea unei cooperări strânse la nivelul autorităților competente dintre cele două țări, inclusiv prin utilizarea unor puncte de contact oficiale ale celor două părți, în cadrul deja conturat la nivelul reprezentanților celor două guverne.
Senatorul Corlățean a salutat angajamentul autorității mexicane pe această linie și a confirmat sprijinul său și al Comisiei pentru politică externă a Senatului pentru o cooperare strânsă între autoritățile celor două țări, inclusiv dacă va fi nevoie, prin detașare, chiar și cu titlu temporar, a unui ofițer de legătură la Ambasada României din Mexic.
În acest context, cei doi oficiali au confirmat sprijinul comun pentru aplicarea corespunzătoare a acordurilor de Parteneriat și aprofundarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Mexic.
Schimbul de vederi a fost substanțial și a avut un caracter constructiv, iar întâlnirea de ansamblu s-a desfășurat într-o atmosferă cordială.
 
 Go to top