Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Săptămâna Senatorilor USR 15 -21 aprilie 2019

Alexandrescu Vlad
Domnule Tăriceanu, când veți fi egal în fața legii ca toți cetățenii?
La sfârșitul anului trecut, DNA deschidea un dosar penal ce privește atât pe Tăriceanu cât și compania Fujitsu Siemens Computers Austria. DNA susține că Tăriceanu ar fi primit mită 800.000 de euro în perioada în care era prim-ministru de la această companie. Pentru încuviințarea urmăririi penale, Senatul trebuie să voteze în plen ridicarea imunității parlamentare. Pentru ridicarea imunității, Comisia Juridică trebuie să dea un raport: pozitiv sau negativ. Din decembrie încoace, comisia cu majoritate PSD-ALDE refuză să voteze și astfel se tot tergiversează cazul lui Tăriceanu.
https://www.facebook.com/vlad.alexandrescu.oficial/posts/1114742175363688
Raport moral asupra copiilor lasati in grjia statului
După un an de dezbateri cu experții și societatea civilă, discuții cu copii, tineri și cu oameni din sistem, interpelări parlamentare și multe vizite în centre, Raportul meu moral ajunge în sfârșit pe rafturile librăriilor. În pofida controalelor efectutate, a semnalelor de alarmă trase de televiziuni și a articolelor de investigație, lupta cu această instituție-gigant ar putea părea pierdută din start.
https://www.facebook.com/vlad.alexandrescu.oficial/posts/1115355408635698
Este nevoie de mai multă democrație în universități?
Am inițiat, alături de colega deputată Cristina Iurisniti, o lege prin care decanii facultăților să fie aleși prin votul profesorilor și studenților din Facultatea lor, în loc să fie numiți de un singur om, rectorul universtății. Vrem să dăm mai multă putere comunității din interiorul facultății pentru ca membrii ei să devină mai responsabili și mai implicați. La momentul de față, decanii tuturor facultăților din România sunt numiți de către rector, imediat după alegerea acestuia. Astfel, s-a ajuns la situația în care puterea de decizie este atribuită doar rectorului, decanii facultății având doar rolul de a pune în aplicare măsurile asumate de către rectorat.
https://www.facebook.com/vlad.alexandrescu.oficial/posts/1116188668552372
George Edward Dirca
Reforma Curții Constituționale
Împreună cu colegii mei juristi ai Uniunii Salvați România aflați în prima linie în apărarea justiției și a statului de drept în Parlamentul României propunem reformarea Curții Constituționale. Conștienți de faptul că prevederile constituționale care reglementează organizarea și funcționarea Curții Constituționale s-au dovedit falimentare și au permis transformarea CCR într-un instrument obedient în mâna politicienilor, înțelegând importanța acestei instituții fundamentale pentru buna funcționare a democrației propunem o reformă a Curții Constituționale echilibrată, în care niciuna dintre puteri să nu le poată domina pe celelalte, iar latura tehnico-juridică a Curții Constituționale să nu fie subminată de latura sa politică.
https://www.facebook.com/SenatorGeorgeDirca/posts/633650427098086
„Laptele și mierea” promise de PSD nu se văd
PSD trâmbițează cu ecou agresiv din 2016 că măresc pensiile și salariile românilor în încercarea disperată de a ascunde de fapt adâncirea sărăciei în România și creditele cu dobânzi uriașe pe care le vor avea de achitat următoarele guverne.
Concret, „laptele și mierea” promise de PSD nu se văd în puterea de cumpărare a cetățenilor și o să detaliez mai jos.
https://www.facebook.com/SenatorGeorgeDirca/posts/633107670485695
Libertatea de exprimare a presei în era fake news!
 
În calitate de Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate și de Senator USR, am avut onoarea de a strânge la aceeași masă jurnaliști de seamă, reprezentanți ai celor mai renumite instituții mass-media din România pentru a discuta în principal despre libertatea de exprimare a presei dar și despre identificarea unor mecanisme prin care să asigurăm protejarea surselor jurnalistice.
Într-un context al fake news-ului tot mai des întâlnit în viața noastră și ținând cont de gravitatea știrilor inventate sau false, am considerat oportună organizarea unei dezbateri cu tema „Între libertatea de a spune totul și responsabilitatea de a nu spune orice”.
https://www.facebook.com/watch/?v=285747692314387
PSD-ALDE și numirile în funcțiile publice...
Alianța de guvernare continuă practica prin care numește în funcțiile publice persoane "de casa" care nu îndeplinesc criteriile impuse de lege pentru ocuparea unor astfel de demnități.
Plenul Senatului a votat și numit în funcția de VP al Autorității Națională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal, instituție care a generat un scandal la nivel european prin amenințarea jurnaliștilor Rise Project cu o amenda de 20 de milioane de Euro, o persoană care nu are nicio pregătire în acest domeniu deși legea impune cunoștințe temeinice.
https://www.facebook.com/watch/?v=2261282124095851
 
Gotiu Mihai
Așa arată cetățile dacice din Munții Orăștiei
ANIVERSĂM? TĂIEM PANGLICI? Așa arată cetățile dacice din Munții Orăștiei, în momentul împlinirii a 20 de ani de la includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ce fac responsabilii pentru dezastru? Organizează conferințe...
Cu excepţia cetăţii Sarmizegetusa Regia, celelalte sunt abandonate, vandalizate, distruse şi într-un pericol permanent de a-şi pierde definitiv valoarea care a dus la recunoaşterea lor ca monumente reprezentative pentru istoria şi cultura umanităţii.
https://www.facebook.com/gotiu.mihai/posts/2237767799603360
 
MANIPULARE PENALĂ. La propriu
Colegi și prieteni din Cluj, mi-au semnalat, în această după-amiază, niște pliante abjecte, pe care au fost imprimat siglele și însemnele electorale ale Alianței USR PLUS, cu un mesaj din care ar rezulta că am dori introducerea avortului obligatoriu pentru 92% din cetățenii României. Despre minciuna asta ordinară, propagată de Antene și alte instituții de casă ale PSD și ALDE am mai scris, dar nu îmi imaginam că se va ajunge până acolo încât ne vor fi furate însemnele electorale pentru un asemenea fals.
https://www.facebook.com/gotiu.mihai/posts/2239701702743303
 
Cetățile dacice incluse în Patrimoniului Mondial UNESCO
După ședința Comisiei Permanente pentru Relația cu UNESCO a Camerei Deputaților și a Senatului, desfășurată, ieri (joi) la sediul Consiliului Județean Hunedoara, din Deva, și după vizita de la cetățile dacice Sarmizegetusa Regia și Costești, din Munții Orăștiei, vestea bună e că s-a găsit o soluție agreată de parlamentarii prezenți pentru efectuarea unor lucrări de urgență pentru punerea în siguranță și stoparea distrugerilor la aceste obiective incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
https://www.facebook.com/gotiu.mihai/posts/2243369785709828
 
DOSARE PENALE pentru tăierea pădurilor din Caraș-Severin
Încă nu am primit raportul anchetei pe care am solicitat-o Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) în legătură cu tăierile de păduri din județul Caraș-Severin, dar Poliția Română (ai cărei inspectori au fost în control cu reprezentanții MAP și ai Gărzii Forestiere) a dat publicității un comunicat prin care anunță întocmirea a șase dosare penale, trei pentru infracțiuni de tăiere fără drept de arbori și trei pentru furt de arbori. De asemenea, au fost aplicate 21 de acțiuni contravenționale, în valoare de 96.000 de lei.
https://www.facebook.com/gotiu.mihai/posts/2247624488617691
 
Silvia Dinica
 
Internetul pe care noi îl știm va fi schimbat radical
Peste doi ani România are termen să implementeze Directiva privind drepturile de autor. Un lucru este cert: Internetul pe care noi îl știm va fi schimbat radical
După ce la finalul lunii martie Parlamentul European a aprobat noile reguli privind drepturile de autor in era digitală, acestea tocmai au fost aprobate și de Consiliul Uniunii Europene și vor intra in vigoare imediat după publicare în Jurnalul Oficial al UE. 6 state au votat împotrivă și alte 3 s-au abținut, iar România a votat pentru directiva copyright.
https://www.facebook.com/SilviaDinicaUSR/posts/2009113089186649
 
Interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție
Interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție: subiect de consultări între Președintele României și Parlament
Președintele României a trimis o scrisoare Parlamentului pentru consultări pe tema organizării unui referendum național pe teme legate de justiție.
https://www.facebook.com/SilviaDinicaUSR/posts/2006985136066111
 
România campioana la analfabetism funcțional și abandon școlar
Într-o Românie campioana la analfabetism funcțional și abandon școlar, ministrul Educației ne spune că procentul de 18% de abandon școlar se datorează faptului că nu sunt scoși din scripte copiii familiilor plecate din țară. Altfel, desigur, susține doamna Andronescu, procentul ar fi mult mai mic.
https://www.facebook.com/SilviaDinicaUSR/posts/2008307279267230
 
România- 2019: 2350 de școli au toaleta în curte! 


Un copil de 3 ani moare căzut în fosa septică din curtea unei școli. 2350 de școli își pun elevii în situația de a merge la toaletă, fie că plouă, fie că ninge, fie că e întuneric, în afara clădirii. La discuțiile pe buget, anul acesta, ni se promitea că se va rezolva această situație. Astăzi, pentru un copil de 3 ani, este prea târziu.
https://www.facebook.com/SilviaDinicaUSR/posts/2008230315941593
 
Falcoi Nicu
Conferința USR și Center for European Policy Analysis CEPA
Împreună cu colegii mei, membri USR și experți independenți invitați, am avut ocazia să dezbatem prioritățile de pe agenda de securitate internațională și regională.
Reuniunea a prilejuit un dialog care devine o tradiție în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA și a fost un schimb foarte util de perspective privind prioritățile de securitate și apărare națională pentru România. https://www.facebook.com/Nicu.Falcoi.USR/posts/1256435264516832
One flank, one threat, one presence
Am fost onorat să particip la conferința internațională “Întărirea Flancului Estic al NATO: Provocări și strategii pentru coerența măsurilor din regiunea Mării Baltice și a celor din regiunea Mării Negre”, găzduită, la Palatul Cotroceni, de Administrația Prezidențială.
https://www.facebook.com/Nicu.Falcoi.USR/posts/1257790364381322
Socialiștii europeni nu-i mai sprijina pe cei din PSD 
Corupția și asaltul asupra justiției pentru a-și scăpa politicienii de dosare penale i-au făcut și pe socialiștii europeni să nu-i mai sprijine pe cei din PSD în această campanie pentru alegerile europarlamentare. Înainte de-a fi ministru pe la vreo 5 ministere, Rovana Plumb a fost europarlamentar PSD. Întoarsă în România, a fost salvată de cercetarea DNA în dosarul Belina numai pentru că Parlamentul nu și-a dat acordul.
https://www.facebook.com/Nicu.Falcoi.USR/posts/1256191054541253
Ramona Nicoleta Dinu
Dubla măsură a social-democraților
PSD a blocat în Parlament o măsură menită să încurajeze gradul de ocupare în domeniul turismului, prin atragerea tinerilor de până în 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare. 
Motivul oficial, din raportul de respingere, arată o dată în plus dubla măsură a social-democraților. Ce am propus eu a fost ca elevii și studenții de până în 26 de ani, care se angajează în activități din turism, să fie scutiți de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor privind asigurările sociale, indiferent că lucrează în baza unui contract mai mic sau mai mare de 12 luni. 
https://www.facebook.com/dinuramonanicoleta.usr/posts/2279976295602519
În fiecare zi, PSD omoară turismul, puțin câte puțin
Actuala putere PSD-ALDE comite greșeli grave, pe două planuri de acțiune. Pe de-o parte, blochează inițiativele noastre, doar pentru că vin din partea USR. Pe de cealaltă parte, propriile lor inițiative nu doar că nu ajută mediul privat, dar îi creează grave deservicii. Un alt proiect legislativ blocat din rea-credință de PSD, precum și o măsură a puterii care nu face decât să aplice o lovitură suplimentară mediului de afaceri din turism.
Potrivit legii actuale, un român poate primi șomaj dacă are un stagiu de cotizare de minim 12 luni din ultimele 24 luni. Ori, actuala reglementare este discriminatorie pentru lucrătorii din turism care, prin natura ocupației, întreprind activități sezoniere. Astfel, pentru aceștia este aproape imposibil să beneficieze de indemnizația de șomaj,
https://www.facebook.com/dinuramonanicoleta.usr/posts/2280446058888876
 
Presada Florina
Ce vor penalii? Să scape
Când ziceam că parlamentarii PSD fac legi pentru ca penalii să scape de pedeapsă, nu era o metaforă. E pe bune. Un nou proiect depus de către deputatul PSD Rădulescu „mitraliază” art. 154 din Codul Penal privind prescripția răspunderii penale.
https://www.facebook.com/presada.florina/posts/851275971872905
 

Go to top