Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Radu-Mihai Mihail, președintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, la reuniunea online cu tema Rolul OSCE în abordarea războiului din Ucraina și a consecințelor acestuia (11 mai 2022)

Senatorul Radu-Mihai Mihail, președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE, a participat, miercuri, 11 mai 2022, la reuniunea online cu tema Rolul OSCE în abordarea războiului din Ucraina și a consecințelor acestuia, la invitația Secretariatului internațional al AP OSCE. La reuniune a participat și deputatul Marius-Andrei Miftode, membru supleant în Delegație.
În cadrul intervenției sale, senatorul Mihail a reiterat condamnarea fermă, de către România, a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o gravă provocare la adresa securității europene, și a subliniat că Federația Rusă nu și-a respectat obligațiile esențiale conform dreptului internațional și principiilor și angajamentelor OSCE.
Referindu-se la situația umanitară care continuă să se deterioreze, la abuzurile comise împotriva civililor, precum și la distrugerile orașelor și localităților din Ucraina, președintele Delegației române la AP OSCE a precizat că, de la începerea conflictului, peste 900.000 de refugiați ucraineni au trecut granița în România.
Senatorul Mihail a atras atenția și asupra impactului agresiunii militare a Rusiei în Ucraina asupra Republicii Moldova, remarcând că, alături de partenerii internaționali, România sprijină Republica Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților, îmbunătățirea securității energetice și a situației economice și managementul frontierelor. De asemenea, a subliniat necesitatea susținerii eforturilor guvernului de la Chișinău în vederea respectării agendei de reforme pro-europene. 
De asemenea, Radu Mihai Mihail a salutat răspunsul unitar al comunității internaționale la încălcările drepturilor omului și ale dreptului internațional în Ucraina, și s-a referit la inițiativele din domeniul justiției penale internaționale promovate sau susținute de România în legătură cu conflictul din Ucraina, precum participarea la demersul de sesizare a Procurorului Curții Penale Internaționale pentru investigarea posibilelor cazuri de crime de război, de crime împotriva umanității și genocid care ar fi avut loc pe teritoriul acestei țări, dar și contribuția voluntară de 100 000 euro a României în sprijinul activității acestei instanțe.   
La finalul intervenției sale, senatorul Mihail a exprimat disponibilitatea țării noastre de a contribui la reconstrucția post război a Ucrainei.
 
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
 
Reuniunea face parte din seria evenimentelor organizate sub egida inițiativei Apel la acțiunea OSCE: Helsinki+50, lansată de AP OSCE în decembrie 2020 și care are ca obiectiv susținerea și promovarea activității OSCE.
În deschiderea lucrărilor, au susținut intervenții: Amin Awad, coordonatorul ONU pentru criza din Ucraina, Margareta Cederfelt, președintele AP OSCE; Roberto Montella, secretarul general al Adunării, Henrik Villadsen, coordonatorul de proiecte ale OSCE în Ucraina, Pascal Hundt, directorul Comitetului Internațional al Crucii Roșii în Ucraina.
 
 
 
 



Go to top