Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita delegației parlamentare a Senatului României condusă de liderul Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, Daniel-Cătălin Fenechiu, la invitația Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, cu ocazia împlinirii a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România la Chișinău

În perioada 25-27 martie a.c., o delegație a Senatului României, condusă de liderul Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, Daniel-Cătălin Fenechiu, a efectuat o vizită la Chișinău, Republica Moldova.
Din delegație au făcut parte senatorii: Cătălin-Daniel Fenechiu, liderul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, Riceard-Viorel Badea, președinte al Comisiei pentru cultură și media, Vasilică Potecă, vicepreședinte în cadrul Comisiei pentru românii de pretutindeni și Iulian-Mihail Bîca, secretar al Comisiei pentru mediu.
Vizita s-a înscris în seria de evenimente prilejuite de împlinirea a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 2022.
Programul organizat în marja vizitei a inclus o întrevedere cu Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, participarea la o masă rotundă organizată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, împreună cu Parlamentul Republicii Moldova cu tema România și Republica Moldova, din nou împreună, în Uniunea Europeană și la evenimentele organizate de Raionul Ialoveni, la invitația președintelui Mihail Silistraru și a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Petru Frunze.
La întrevederea cu Igor Grosu, liderul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal a transmis mesajul președintelui Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, conform căruia România este alături de Republica Moldova și în această perioadă foarte dificilă, evidențiind efortul impresionant al autorităților, precum și solidaritatea manifestată de societatea civilă, de cetățeni în primirea unui număr foarte mare de refugiați. În continuarea mesajului, Cătălin-Daniel Fenechiu a salutat decizia Preşedintelui Maia Sandu, Prim-Ministrului Natalia Gavrilița și președintelui Parlamentului Igor Grosu, de a semna cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, asigurând sprijinirea fermă a parcursului european al Moldovei.
Demnitarii români au evidențiat faptul că integrarea europeană este singura cale în măsură să asigure stabilitatea, prosperitatea și dezvoltarea economică a Republicii.
Membrii delegației Senatului României au abordat, în cadrul convorbirilor, necesitatea valorificării oportunităților de colaborare bilaterale în sfera energiei, a transporturilor și gestionarea situației refugiaților din Ucraina.
Pe parcursul desfășurării mesei rotunde, parlamentarii români au arătat că în toate reuniunile la nivelul Uniunii Europeane, România este statul cel mai vocal în a solicita sprijin pentru Republica Moldova din partea instituțiilor europene și a statelor membre în gestionarea situației refugiaților din Ucraina. În acest context, România va co-organiza la 5 aprilie 2022, la Berlin, alături de Germania și Franța, o conferință internațională la nivel ministerial menită a stimula sprijinul internațional pentru Republica Moldova. Obiectivul principal al Conferinței este de a acorda sprijin Republicii Moldova ținând cont de nevoile și provocările suplimentare generate de actuala criză a refugiaților, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.
Partea română a observat cu satisfacție că legăturile între cele două parlamente sunt intense, diplomația parlamentară fiind fundamentală în sprijinirea eforturilor autorităților de la Chișinău în abordarea pe viitor a dosarelor care se vor deschide ca urmare a semnării cererii de aderare la Uniunea Europeană.
Vizita s-a încheiat cu participarea la festivitățile organizate de raionul Ialoveni. Locul ales este încărcat de simboluri puternice în condițiile în care Ialoveni este raionul care l-a desemnat pe Ion Inculeţ, preşedintele primului Parlament al Basarabiei „Sfatul Ţării”. Senatorii au depus flori la monumentul regelui Ferdinand I, în semn de omagiu. Sărbătoarea a continuat cu o serie de discursuri ținute de demnitarii prezenți și un concert care s-a desfășurat la sala de cultură din localitate.
 
 Go to top