Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia pentru comunitățile de români din afara țării 11 decembrie 2018

Astăzi, 11 decembrie 2018, a avut loc şedinţa Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării la care a fost invitată doamna ministru Natalia-Elena Intotero împreună cu echipa Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Tema principală a şedinţei de lucru a fost prezentarea raportului de activitate al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pe anul 2018 și perspectivele pentru anul 2019.
Printre subiectele dezbătute s-au numărat: lista proiectelor finanțate din bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în anul 2018, bugetul alocat în vederea sprijinirii românilor din Ucraina, prioritățile Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și elementele de noutate pentru anul 2019.
În deschiderea întâlnirii, doamna ministru Natalia-Elena Intotero a făcut o scurtă prezentare a acţiunilor întreprinse de minister în anul 2018, pe domenii de activitate: cultură, educaţie, Centenar 2018, spiritualitate şi tradiţie, mass-media şi societate civilă.
În acelaşi context, domnul Eugen Popescu, director general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni a prezentat proiectele pe care le-a realizat pentru comunităţile istorice şi continuarea lor pe parcursul anului 2019.
Printre elementele de noutate, pentru anul 2019, se numără înfiinţarea Agenţiei pentru Diaspora, precum şi crearea unor posturi de ataşaţi pe probleme de diaspora în comunităţile de români în care există probleme deosebite.
Totodată, pentru anul 2019 se doreşte introducerea a două sesiuni de finanţare pentru proiectele din mediul asociativ, având în vedere faptul că pe parcursul anului 2018 au fost un număr mare de proiecte foarte bune care au rămas fără finanţare.
Pe parcursul discuţiilor, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării, domnul senator Radu MIHAIL a insistat asupra importanţei urmăririi performanţei ministerului pe fiecare dintre domeniile enumerate mai sus, numărul şi rata de acoperire al cursurilor de limba română în diaspora, cursuri atât de necesare în vederea păstrării identităţii naţionale, precum şi de dezvoltarea spaţiului comunicaţional comun cu Republica Moldova.
În acelaşi context, domnul senator Dan MANOLIU, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării a reiterat importanţa realizării unui cadru propice pentru integrarea copiilor reveniţi în ţară în sistemul nostru de educaţie, pentru că în acest moment există foarte multe probleme în ceea ce priveşte adaptarea acestora.
Mai mult, domnul senator Ion HADÂRCĂ, membru al Comisiei a pus accent asupra importanţei activităţilor ministerului pe activităţile din Republica Moldova.
La şedinţă au participat, în calitate de invitaţi, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, doamna Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat, domnul Victor Alexeev, secretar de stat, domnul Victor Ionescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, doamna Alina Hagima, secretar general, doamna Elena Ilie, secretar general adjunct, doamna Ana Maria Bud, director, doamna Mioara Bogdan, director, domnul Rares Achiriloaie, director cabinet, doamna Adriana Danila, director cabinet. Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni a fost reprezentat de domnul Eugen Popescu, director general.



Go to top