Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul PSD Angel Tîlvăr: ”Scăderea demografică este o problemă de siguranță națională”.

Și eu, și colegii mei de stânga, considerăm că demografia este un subiect de siguranță națională, care va fi serios afectat de deciziile proaste ale actualului guvern. Nu numai că executivul nu ar trebui să suprime facilitățile financiare destinate încurajării natalității, ci este imperios necesar să găsească modalități de a mări cuantumul acestora. În toată lumea, încurajarea creșterii natalității se face prin facilități fiscale și prin ajutor direct către familii sau copii. Există o excepție: România condusă de guvernul Cîțu.
În stilul cu care ne-a obișnuit, arogant și cinic, premierul Cîțu admite că avem “o problemă demografică”, dar înainte „trebuie să vedem costul de oportunitate”. Când va veni evaluarea costului, premierul nu spune; dar, dacă soluțiile vor veni în același ritm ca bugetul sau ca Planul Național de Redresare și Reziliență, mă tem ca va fi foarte târziu.
În Programul de guvernare pe anii 2020-2024 al actualei coaliții nu există niciun capitol dedicat încurajării natalității. Și nici interes.
Actuala putere a criticat constant politicile demografice ale guvernării de stânga. Ne-am fi așteptat ca, odată aflați la guvernare, să se prezinte cu soluții concrete. Din contră, prin măsurile financiar-bugetare luate, guvernul austerității aruncă din nou toate costurile crizei pe seama românilor, tăind cu ușurință facilitățile privind concediul, alocațiile sau indemnizația pentru creșterea copiilor, pe motiv că acestea sunt ”cheltuieli nesăbuite”.
Prin amendamentele pe care le depune la bugetul de stat realizat de guvernul de coaliție pentru 2021, PSD demonstrează că există alternative mult mai bune la actualul buget de austeritate.
Amendamentele PSD vizează, printre altele, creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 martie, acordarea de vouchere de 400 de euro pentru nașterea fiecărui copil și stimul de inserție de 50% pentru angajarea persoanelor calificate la un salariu mai mare decât salariul minim.
Propunerile PSD cuprind măsuri pentru tineri, pentru persoanele din categorii defavorizate, precum și măsuri de stimulare a natalității, pornindu-se de la ideea fundamentală a politicii de stânga, respectiv aceea de a oferi oamenilor condițiile unui trai decent și prosper.
“Depopularea României pe termen lung ar fi eşecul nostru ca ţară”, spunea președintele României, vorbind despre asigurarea bunăstării cetățenilor, astfel încât aceștia să aibă siguranța de a-și întemeia sau mări familiile.
Unde este această bunăstare? Prin deciziile luate, actualii guvernanți nu fac decât să-i determine pe tinerii apți de muncă să emigreze sau pe cei plecați să nu mai aibă motive să se întoarcă, iar pe cei rămași în țară să nu-și mai dorească o familie sau să crească copii.
Anul trecut, în România, s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. Dar, atenție, numărul de copii români născuți în străinătate s-a dublat. Nici aceste date statistice nu vă dau de gândit?
Dacă punem natalitatea în ecuație cu numărul de decese, situația României devine și mai gravă.
Pandemia de COVID-19 a accentuat panta demografică descendentă. Acestei creșteri a mortalității, îi corespunde o scădere substanțială a populației - aproape 120 mii locuitori, luând în considerare și scăderea numărului nou-născuților din anul 2020.
O rată a mortalității mai mare în anii următori, pe lângă natalitatea scăzută pe care o avem, conturează un viitor demografic al țării mult mai sumbru decât în prognoze.
Și nici prezentul nu arată bine, atât timp cât cei care conduc România sunt incapabili să ofere românilor siguranța unui trai mai bun.
 Go to top