Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Nicoleta Pauliuc (PNL) la bilanţul Poliţiei Române: Reforma trebuie să înceapă cu schimbarea legilor securităţii din anii ‘90

Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și securitate din Senatul României a susţinut un discurs la bilanţul anual al Poliţiei Române în care i-a îndemnat pe reprezentanţii instituţiei la o reformă profundă pentru a răspunde mai bine aşteptărilor legitime pe care cetăţenii le au de la principala instituţie de ordine publică şi protecţie. În opinia Nicoletei Pauliuc, crizele punctuale cu care s-a confruntat Poliţia trebuie transformate într-un catalizator al unor schimbări profunde.
„Au existat o serie de evenimente precum Caracal, Oneşti, revoltele interlopilor din pandemie, situația de la Giurgiu sau recentul accident din Bucureşti care au deteriorat încrederea populației în instituţia dumneavoastră. Unii au calificat aceste evenimente drept lebede negre în evoluția Poliției Române, alții susțin că este vorba de efecte ale unor probleme sistemice care trebuie urgent tratate și remediate. Din orice unghi am privi problema, e clar că și Poliția Română, asemeni altor instituții și societății, în ansamblul ei, se confruntă cu o situație de criză. Însă criza nu vine doar cu amenințări, ci vine și cu oportunități. De aceea, revin la tema pentru care am pledat în mai multe rânduri în fața dumneavoastră, tema modernizării Poliției Române, o oportunitate pe care nu avem voie să o ratăm”, a declarat Nicoleta Pauliuc.
Preşedintele comisiei, a insistat pe necesitatea ca politicienii să ajute Poliţia Română prin schimbări legislative care să susțină instituţia să-şi îndeplinească obiectivele. Una dintre zonele de interes imediat ar trebui să fie Legile siguranţei naţionale care nu mai răspund provocărilor actuale şi care sunt parţial anacronice cu evoluţiile din societate.
„Adevărul este că nu putem produce rezultate în 2022 și în anii care urmează cu legi ale securității din anii ’90, iar, potrivit Strategiei Naționale de Apărare, angajamentul nostru este să schimbăm aceste legi. De aceea, vă invit să dăm dovadă de viziune și să facem modificări ale legislației care vă guvernează activitatea cu privirea către viitor, nu către trecut. Trebuie să eliminăm suprapunerile de competențe între structuri sau instituții, iar pe de altă parte să întărim acele structuri care trebuie să răspundă noilor provocări din societatea contemporană. Am convingerea că trebuie să întărim, de exemplu, structurile care se ocupă de investigarea criminalității informatice – o amenințare în plină evoluție la adresa securității noastre. Cred, de asemenea, că gradul de solicitare al anumitor structuri s-a modificat în timp, iar acest fenomen nu se reflectă în schema dumneavoastră organizațională”, a punctat în discursul său Pauliuc.
În alocuţiunea sa, Nicoleta Pauliuc a vorbit şi despre nevoia rezolvării problemelor de personal cu care se confruntă această instituție. „Poliția Română trebuie să își proiecteze eficient nevoile pe partea de resurse umane, cu un sistem de recrutare fără breșe, cu pregătire profesională la cele mai înalte standarde, cu un ghid de carieră care să aibă la bază meritocrația, cu un sistem de salarizare atractiv și stimulativ. Dacă nu facem acest lucru, ne vom plânge și de acum înainte de lipsă de personal, personalul care nu e bine pregătit va genera disfuncționalități în sistem și alte lebede negre în spațiul public, iar accesul la funcții de conducere va genera în continuare controverse”, a concluzionat președintele comisiei.
 
 
 Go to top