Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Implementarea Planului-cadru național pentru controlul hepatitelor, tema mesei rotunde organizate sub patronajul Comisiei pentru sănătate din Senat

Comisia pentru sănătate din Senat a organizat joi, 12 mai a.c., masa rotundă cu tema - Planului-cadru național pentru controlul hepatitelor. În vederea atingerii țelului de eliminare din circulație, până în 2030, a virusurilor hepatice, au fost reluate discuțiile cu privire la stabilirea planului de acțiune necesar.
Președintele Comisiei pentru sănătate, prof. dr. univ. Adrian Streinu-Cercel a afirmat că „în momentul de față, pacienții afectați de infecțiile cu virusurile hepatice au posibilitatea  de a fi testați, diagnosticați, evaluați și, respectiv tratați. Acest lucru nu este însă suficient dacă nu se trece la un program de testare accelerată, prin intermediul medicilor de familie. În același timp, se caută o soluție rapidă și pentru persoanele care sunt neasigurate și pentru persoanele care fac parte din grupurile vulnerabile”.
Reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) au accentuat faptul că este acută nevoie de finanțarea „Planului-cadru național pentru controlul hepatitelor virale din România”, lansat în 2019 cu termen de implementare pentru 2030. Aceștia sunt de părere că, din cauza pandemiei de COVID-19, singurele acțiuni cu impact din Planul-cadru național care s-au desfășurat în acești ani au fost programele de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C, proiect cofinanțat din fonduri europene.
Următoarea întâlnire își propune să pună la aceeași masă și asociațiile de specialitate din domeniul obstetrică-ginecologie, cu un punct important de discuție: prevenirea transmiterii verticale de la mamă la făt a virusurilor hepatice, respectiv a virusului imunodeficienței umane.


Go to top