Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Deputatul Mihai Weber: ”Ține de noi ca, prin diplomație culturală, să promovăm cămașa cu altiță, în vederea includerii ei în UNESCO”

Promovarea cămășii românești cu altiță, prin acțiuni de diplomație culturală desfășurate de instituțiile statului, parlamentari, mediul neguvernamental, precum și colaborarea între principalii actori, va reprezenta o prioritate, până când UNESCO va decide includerea iei românești în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Aceasta a fost concluzia întâlnirii on-line, organizată de deputatul Mihai Weber, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, la scurt timp după depunerea la UNESCO a dosarului ”Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”. Au participat la dezbatere Excelența Sa, Simona Miculescu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Excelența Sa, Eugen Vizir, Însărcinat cu afaceri, Delegatul permanent al Republicii Moldova pe lângă UNESCO, Iulia Miaun, Delegat permanent adjunct al Republicii Moldova pe lângă UNESCO și Liviu Brătescu, secretar de stat la Ministerul Culturii.
”Scopul acestei întâlniri a fost acela de a stabili o strategie comună România - Republica Moldova, până în 2022, când UNESCO va dezbate oportunitatea introducerii iei în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii. Trebuie ținut cont că politicile UNESCO din acest moment sunt gândite ca tot mai multe state să-și poată înscrie elemente de identitate națională. Diplomația culturală este esențială, pentru a crește șansele noastre, cu atât mai mult cu cât, tot pe 29 martie 2021, la UNESCO a fost depus și dosarul transnațional «Tradiția creșterii cailor lipițani», în care și România este Stat Parte. În acest moment, avem două dosare pe masa UNESCO, ambele transnaționale, și ambele vor intra în dezbatere în 2022. S-ar putea ca autoritățile române să fie nevoite să stabilească o ordine de priorități. Se va impune o dezbatere, în plan intern de această dată, și o poziționare rapidă. Pentru mine, personal, nu există dubii și prioritar este dosarul cămășii cu altiță, fără a exclude și a nega importanța dosarului cailor lipițani. Sperăm, însă, să nu se ajungă în această situație”, a declarat deputatul Mihai Weber, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
Cei doi delegați permanenți pe lângă UNESCO ai României și Republicii Moldova, Excelența Sa, Simona Miculescu, respectiv, Excelența sa, Eugen Vizir, au apreciat că organizarea de evenimente de promovare a cămășii cu altiță va crește vizibilitatea celui mai important element al portului popular românesc și va duce la aprecierea sa la adevărata valoare.
Comisia permanentă comună a Camerei deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO


Go to top