Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea reprezentanților Senatului la Conferința la nivel înalt de lansare a noii Strategii pentru Drepturile Copilului a Consiliului Europei (2022-2027)

Senatorii Viorel Badea și Cristian Niculescu-Țâgârlaș, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), au luat parte, în calitate de membri ai Subcomisiei APCE pentru copii, la Conferința la nivel înalt de lansare a noii Strategii pentru Drepturile Copilului (2022-2027), Roma, 7-8 aprilie 2022.
Evenimentul a fost organizat în capitala Italiei, în contextul Președinției italiene a Consiliului Europei (noiembrie 2021-mai 2022) și a avut ca temă: Dincolo de orizont: o nouă eră pentru drepturile copilului. Conferința de lansare a oferit oportunitatea reprezentanților din statele membre ale Consiliului Europei și ai organizațiilor internaționale invitate să își exprime angajamentul față de noua strategie și să își prezinte viziunile referitoare la implementarea drepturilor copilului pentru următorii șase ani.
În cadrul sesiunii inaugurale și a sesiunilor tematice au luat cuvântul, printre alții, Mario Draghi, președintele Consiliului de Miniștri al Republicii italiene, Tiny Kox, președintele APCE,  Roberto Spano, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Marija Pejčinović-Burić, secretarul general al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, comisarul pentru drepturile omului al Consiliul Europei, Dubravka Šuica, vicepreședintă a Comisiei Europene, comisarul european pentru democrație și demografie, Elena Bonetti, ministrul italian pentru egalitate de șanse și familie, Najat Malla M’jid, reprezentant special al Națiunilor Unite privind combaterea violenței împotriva copiilor și Michael O’Flaherty, directorul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.
Conferința de la Roma a reunit, de asemenea, avocați ai poporului, reprezentanți ai societății civile, experți internaționali în drepturile copilului și un număr impresionant de tineri delegați din statele membre ale Consiliului Europei care au fost implicați în elaborarea strategiei.
Documentul Consiliului Europei identifică șase domenii strategice care urmăresc garantarea drepturilor copilului: o viață fără violență pentru toți copiii; egalitatea de șanse și incluziunea socială pentru toți copiii; accesul tuturor copiilor la tehnologii și utilizarea acestora în condiții de siguranță; respectarea dreptului fiecărui copil de a își exprima opinia; drepturile copilului în situații de criză sau de urgență.
În vederea atingerii obiectivelor sale, strategia are nevoie de: abordări integrate și măsuri transversale, atât la nivel european, cât și național; metode de lucru coerente și inovatoare;  parteneriate solide, atât în cadrul Consiliului Europei, cât și cu parteneri externi; resurse suficiente; o strategie de comunicare eficientă; un grad ridicat de conștientizare a riscurilor actuale și o mai bună anticipare a tendințelor și evoluțiilor și, nu în ultimul rând, voință politică și angajament din partea factorilor interesați.
 
Informații suplimentare:
Senatorul Viorel Badea a elaborat raportul în baza căruia APCE a adoptat Rezoluția 2366 (2021) și Recomandarea 2196 (2021) privind impactul migrației forței de muncă asupra copiilor rămași în statele de origine.
Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș face parte din Comisia de anchetă a Senatului privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC).



Go to top