Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia românilor de pretutindeni - 27 martie 2016

În perioada 25-27 martie 2016, Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României reprezentată de domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei, domnul senator Nicolae Marin, secretarul Comisiei şi domnii senatori Victor Mocanu şi Sorin Ilieşiu, membri ai Comisiei, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, cu ocazia celebrării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Astfel, în data de 26 martie 2016, membrii Comisiei au avut o întrevedere cu domnul Anatolie Dimitriu, președintele Consiliului Raional Ialoveni. La întâlnire s-a evidențiat importanța marcării zilei de 27 martie 1918, necesitatea păstrării idealului comun al națiunii române, precum și al parcursului european al Republicii Moldova.
Duminică, 27 martie 2016, delegația română a participat, în Chişinău, la manifestările dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România.
Cu acest prilej, membrii Comisiei românilor de pretutindeni au depus o coroană de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Totodată, domnii senatori au adus un omagiu marilor poeţi şi prozatori români de pe Aleea Clasicilor din parcul Ştefan cel Mare.
Vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Viorel Badea a subliniat în cadrul manifestărilor faptul că ”este necesar să ținem vie memoria celor care acum 98 de ani au hotărât în Sfatul Țării să readucă Basarabia acasă și totodată să păstrăm în conștiința publică necesitatea unei permanente prezențe a României atât economic, cultural, dar și politic în Basarabia”.
Totodată, domnul senator Nicolae Marin, secretarul Comisiei a menționat ”România rămâne partenerul cel mai de seamă, cel mai onest și cel mai important în îndeplinirea idealului european al Republicii Moldova și reprezintă pilonul de bază în drumul Basarabiei spre marea familie europeană”.
La această dată se împlinesc 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire din 1918. La 27 martie 1918, Sfatului Ţării din Basarabia declara ”În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.”Go to top