Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederile președintei Senatului cu președintele Senatului italian, cu președintele Senatului Regatului Țărilor de Jos și cu președintele Consiliului Național al Republici Slovace

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu a avut luni, 10 mai a.c., în marja lucrărilor în format on-line ale Conferinței Președinților de Parlamente din statele membre ale UE, o întrevedere cu președinta Senatului italian, doamna Maria Elisabetta Alberti Casellati.
Președinta Senatului României a arătat importanța deosebită pe care țara noastră o acordă relației bilaterale și Parteneriatului lărgit cu Italia în plan politic, precum și colaborării în plan economic și în cadrul UE și al NATO. 
Doamna președintă Dragu a evidențiat importanța menținerii și sprijinirii drepturilor cetățenilor români care trăiesc și muncesc în Italia, mai ales în condițiile actualei pandemii și a efectelor economico-sociale ale acesteia. În acest sens, domnia sa a arătat interes atât pentru evoluția procesului de vaccinare în rândul comunității române din Italia dar și față de eventualele  măsuri de sprijin economic și financiare avute în vedere de autoritățile italiene față de aceasta.
Părțile au apreciat importanța și contribuția deosebită a comunității române și Italia, respectiv a celei italiene din România, la dezvoltarea economică și culturală a celor două țări
În cadrul discuțiilor au fost abordate și teme ce țin de combaterea violenței în familie, protejarea drepturilor femeilor și a minorităților precum și combaterea traficului de persoane.
Părțile au convenit asupra importanței reluării susținute a contactelor și dialogului în plan parlamentar, odată ce evoluția pandemiei va permite acest lucru în condiții de siguranță.
 
***

Totodată, în marja Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, a avut o întrevedere în format videoconferință cu președintele Senatului Regatului Țărilor de Jos, dl. prof. dr. Jan Anthonie Bruijn.
În cadrul dialogului, președinta Senatului a salutat aniversarea, anul trecut, a 140 de ani de relații diplomatice româno-olandeze, exprimând totodată deschiderea părții române pentru intensificarea dialogului bilateral și identificarea altor domenii de convergență care să urmărească consolidarea cooperării dintre cele două țări la nivel european și multilateral.
Doamna Anca Dana Dragu a subliniat importanța consolidării și aprofundării legăturilor economice dintre România și Regatul Țărilor de Jos, exprimând interesul părții române pentru intensificarea cooperării sectoriale în domenii orientate spre viitor, precum: cercetarea, inovația, securitatea cibernetică, dezvoltarea noilor tehnologii și sectorul IT.
Președinta Senatului a dorit să evidențieze relația foarte bună de colaborare cu ambasada Regatului Țărilor de Jos la București, amintind tema de interes comun privind lupta împotriva împotriva  violenței domestice și contribuția Regatului Țărilor de Jos în cadrul proiectului “Grădinile Senatului – Memorial Uranus“, prin crearea unui nou tip de lalea, “Tulipa Uranus”.
În încheierea convorbirii, președinta Senatului a adresat omologului olandez, dl. prof. dr. Jan Anthonie Bruijn, invitația de a vizita Senatul României.
 
***

În același timp, în marja conferinței, președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu și președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban au avut o convorbire, în format online, cu președintele Consiliului Național al Republici Slovace, domnul Boris Kollár.
Doamna Anca Dana Dragu a apreciat dinamica pozitivă a relațiilor româno-slovace, menționând convergența de poziții la nivel regional, european și transatlantic.
Totodată, președinta Senatului și-a exprimat recunoștința pentru modul exemplar în care poporul, autoritățile centrale și locale slovace prețuiesc și celebrează memoria militarilor români care au contribuit la eliberarea Republicii Slovace de sub regimul fascist.
Oficialul român a punctat contribuția diplomației parlamentare la consolidarea și dezvoltarea dialogului bilateral, grupurile parlamentare de prietenie constituind un instrument important pentru promovarea intereselor comune ale României și Republicii Slovace, prin organizarea de schimburi de cunoștințe și expertiză între parlamentarii celor două state și inițierea de noi proiecte.
În cadrul convorbirii, doamna Anca Dana Dragu a reiterat interesul pentru consolidarea schimburilor comerciale bilaterale și dinamizarea procesului investițional din România și Republica Slovacă.
În încheierea convorbirii, președinta Senatului a adresat mulțumiri părții slovace pentru sprijinul acordat României în vederea aderării la Spațiul Schengen și OCDE.Go to top