Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Deputatul Mihai Weber, Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO: ”De astăzi, ia românească are șansa de a intra în patrimoniul mondial al omenirii - UNESCO”

Dosarul transnațional ”Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova” a fost depus la UNESCO, pentru a fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial, în urma unui efort comun al experților din cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a cercetătorilor în domeniu, a etnologilor din România și Republica Moldova. 
Este un prim pas pentru ca cel mai cunoscut obiect al portului tradițional românesc, ia, un element de identitate care a căpătat în timp valoare de simbol, să fie pusă alături de bunurile reprezentative ale omenirii, recunoscute de UNESCO. 
De altfel, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a făcut demersuri constante pentru realizarea acestui dosar, blocat de prea multe ori, din cauze birocratice sau financiare. Membrii comisiei au fost conștienți că acest bun național cu valoare universală este supus amenințărilor lumii globalizate în care trăim și au susținut finalizarea dosarului. 
Înscrierea cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă UNESCO va însemna o recunoaștere a continuității acestei adevărate arte a confecționării iei, pe teritoriul României și în Republica Moldova și va fi nevoie de o strategie diplomatică articulată și comună, pentru a promova importanța dosarului către decidenții UNESCO. 
De asemenea, trebuie să fim conștienți că apartenența la UNESCO înseamnă și o responsabilitate din partea României, care va trebui să elaboreze politici publice, locale și naționale, pentru susținerea artei de confecționare a cămășii cu altiță și pentru promovarea acesteia în plan internațional.


Go to top